• 2019-08-23 - Bence napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Közlekedési vetélkedő az iskolásoknak és az óvodásoknak Sándorfalván

Közlekedési vetélkedő az iskolásoknak és az óvodásoknak Sándorfalván

Az Országos Polgárőr Szövetség közlekedésbiztonsággal kapcsolatos pályázatot hirdetett, amelyre a Polgárőr Egyesület Sándorfalva sikerrel pályázott – tájékoztatta stúdiónkat Magyari Béla a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. 

Bereczné Bősi Gizella egyesületi elnök elmondta, hogy az általános iskola 6-8. évfolyama volt a verseny célcsoportja. Sándorfalván sok diák közlekedik kerékpárral nap, mint nap. Célunk a gyerekeket helyesen megtanítani, közlekedni. Városunkban nincs közeledési lámpa így nem ismerik, nem tudják használni. Innen jött az ötlet egy KRESZ PARK bérlésre vagy vásárlásra. Pályázati anyagunkat elfogadta a bíráló bizottság és az igényelt összeget megnyertük, ami lehetővé tette, hogy a bérlés helyett megvásároljuk az eszközöket, így minden alkalommal fel tudjuk majd állítani amikor szükséges.
A pályázat három fő tartalmi eleme a következő volt:

1. forduló: „beugró feladat”
A verseny első fordulójában a kármegelőzés, közrend, közbiztonság, vagyonvédelem és a balesetmegelőzés témakörében a rendvédelmi szervekkel együttműködve előadást tartottak. Egy-egy életszerű példa felvázolása történt interaktív módon. Egy rövid teszttel zárták a fordulót.

2. forduló:
Egy közlekedési versenyt rendeztek 5 kilométeres távon, ahol a gyerekeknek a KRESZ szabályainak megfelelően kellett közlekedniük. A különböző pontokon a polgárőrök a rendőrökkel együttműködve kérdéseket tettek fel a versenyzőknek.

3. forduló: KRESZ -suli tanpálya –A közlekedésbiztonság jegyében

Az iskolaudvar betonpályáján egy mobil KRESZ pályát állítottak fel, ahol a gyerekek gyalogosan illetve kerékpárral közlekedtek és így játszva szereztek ismereteket a közlekedésről.

A sikeres pályázatot követően elérkezett a szervezés és vásárlás ideje, ami lázas munkával telt. Május 17-re tűzték ki a harmadik forduló időpontját, mert az iskolában akkor volt a Pallavicini családi nap és ekkor nemcsak a gyerekek, hanem szülők, ismerősök és a meghívott vendégek is jelen voltak. Az ezt megelőző napokban az első két fordulót a rendőrség munkatársaival sikeresen lebonyolították. A korábbi fordulókban szerzett pontokat a versenyzők magukkal hozhatták. Elérkezett a várva várt nap, amelyen a KRESZ parknak nagy sikere volt és a körfogalom, lámpás gyalogos átkelő, limbóléc, vizes pohár egyensúlyozás, és a lengőpad csak hab volt a tortán.

A rendőrség munkatársai kutyás bemutatóval is készültek, de ezen kívül volt még motoros bemutató, véradás, judó-, ritmikus gimnasztika bemutató is. Mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot.

Az értékes tárgynyeremények átadására a nap végén, a színpadon került sor. Az ajándékok jó helyre kerültek és a gyerekek is tanultak a tanórákon kívül, szórakoztató módon.

Az elnök asszony elmondta még, hogy munkájukat siker koronázta, mert használható tudást, élményt tudtak nyújtani a gyerekeknek. Ha csak egy gyerek megjegyezte, hogy a gyalogosátkelőn tolni kell a kerékpárt, akkor már megérte, de ennél sokkal több dolgot is megtanultak.

A program sikerére tekintettel az óvodában is felkértek minket. A május 24-én tartott családi napon is felállítottuk a mobilparkot. Örömmel vettük a felkérést, bár teljesen más korcsoport volt, más igényekkel. Számunkra is élmény volt, édes pici gyerkőcök, tágra nyílt szemek, érdeklődő tekintettel nézték, amit vittük. Itt még nincs vége, mert felkérés érkezett a motoros egyesülettől is június 29-re. A megvásárolt eszközöket két hónap alatt már háromszor tudtuk használni, tette hozzá az elnök asszony

Az elnök asszony megköszöni támogatóiknak, segítőiknek, kiemelten az Országos Polgárőr Szövetségnek, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetségek és a Rendőrségnek, hogy lehetővé tették a program megvalósítását.

Továbbá nagy köszönet jár Sándorfalva város Önkormányzatának, a Pallavicini Sándor Általános Iskolának, a Pipacs Óvodának, a Civil Szövetségnek a BIKE kerékpárüzletnek, Fischerné Farkas Irénnek és végül, de nem utolsó sorban a jelenlévő polgárőr társaimnak és a két ifjú polgárőrünknek, tette hozzá az elnök

 

Online adás

lejatszo