Egy, az alkoholfogyasztást vizsgáló kutatás nemrég rávilágított arra, hogy heti egy üveg bor elfogyasztása pontosan annyira károsítja a szervezetünket, mint az ugyanennyi idő alatt elszívott 10 szál cigaretta.

Brit tudósok felmérése szerint napi egy pohárka bor elfogyasztása (nagyjából 1 üveg egy hét alatt), ugyanannyira növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, mint 10 szál cigaretta. A vizsgálat során szerették volna felhívni a figyelmet a helytelen életmód (rendszeres alkoholfogyasztás, illetve dohányzás) káros következményeire. A brit önkéntesekkel végzett kutatás aztán hihetetlen eredménnyel zárult.

Azok között, akik sohasem dohányoztak, a heti 1 üveg (750 ml) bor elfogyasztása után kimutathatóan nőtt a daganatos betegségek kockázata: a férfiaknál 1%, a nőknél pedig 1,4%. A férfiaknál legvalószínűbb a gyomor-, máj- vagy a nyelőcsőrák kialakulása, míg a nőknél az emlőrák. Nemek szerint is van különbség tehát: a nők számára heti 3 üveg bor 23 szál cigarettával ér fel. Sokkal tudatosabban kell tehát élnünk.

Attól függetlenül, hogy nem ez az első tanulmány, amely súlyos betegségekkel hozza összefüggésbe a rendszeres borfogyasztást, még mindig nincs jelen a tudatosság. Még mindig kevésbé vagyunk tisztában a következményekkel, mint a dohányzás esetében. Így, a cigarettával párhuzamba állítva talán sikerül eljuttatni az üzenetet a fogyasztókhoz is, a tudatosabb életmód választása érdekében.