• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Átadták az új makói könyvtárat

Átadták az új makói könyvtárat

Elkészült a makói József Attila Városi Könyvtár új épülete, amely vázlatait Makovecz Imre készítette – közölte az MTI.  Az átadóünnepséget kedden tartották Áder János köztársasági elnök jelenlétében a Maros-parti városban.

Farkas Éva Erzsébet  polgármester avatóbeszédében úgy fogalmazott, hogy az új épület nem pusztán könyvek tárhelye, hanem kultúraközvetítő intézmény. A háromszintes, 1840 négyzetméteres épület kialakítását a kormány 2,66 milliárd forintos támogatása tette lehetővé. A beruházás része volt a környék – a belváros teljes arculatát megváltoztató – rehabilitációja is – közölte a politikus.

A polgármester elmondta, hogy Makó és Makovecz Imre neve összekapcsolódott az elmúlt évtizedekben. A művész tervei alapján a könyvtár előtt 12 épület készülhetett el a városban. A kormány összesen 13,2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően négy épület felújítása, bővítése, kivitelezése indulhatott el. Megtörtént Makovecz Imre első makói épülete, a Hagymaház rekonstrukciója, a könyvtár kivitelezése, bővítik a gyógyfürdőt, a Hagymatikumot és a város szülötte, Páger Antal nevét viselő mozit építenek.

Szikszai Zsuzsanna igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően egy épületbe került a felnőtt- és a gyermekkönyvtár. A 90 ezer kötet elhelyezésére alkalmas épületben a könyvtári terek mellett előadóterem, kutatószoba, klubhelyiség, számítógépes oktatóterem várja a látogatókat.

A város lakosságának 12-13 százaléka a könyvtár beiratkozott olvasója, de a kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal együtt évente mintegy 40 ezer látogatót fogad az intézmény.

Online adás

lejatszo