• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Háromezren futottak a budapesti Európa-napi fesztiválon

Idén is nagy sikert aratott az Európa-napi fesztivál a budapesti Szabadság téren, amely változatos családi programokkal, 15 kilométeres futóversennyel, valamint a hazai zenei élet kiemelkedő szereplőivel várta a családokat. A rendezvényre – mely a május 26-án esedékes európai választásokról is átfogó információkat nyújtott – mintegy tízezren látogattak el.

A fesztivál délelőtti fő attrakciójának számító, hazánk 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű futóversenynek idén több mint háromezer résztvevője volt. Az idén hatodik alkalommal megrendezett – hazánk Európai Unióban eltöltött éveinek számával összhangban egyre növekvő távú – futóverseny útvonalának mentén a tizenöt éves EU-tagságunkra emlékeztető tizenöt óriásplakátot helyeztek el a szervezők, amelyek azt mutatták be, milyen sok területen támogatta az Európai Unió hazánk fejlődését az iskolafelújításoktól a kisvállalkozások hitelhez juttatásán át az egészségügyig.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: „A mai nap három fontos dologról szól: az európai eszméről és az összetartozásról, a nagyon sok pozitív gazdasági és társadalmi eredményt felmutató 15 éves uniós tagságunk megünnepléséről, illetve arról is, hogy hamarosan, május 26-án az európai választáson hallathatjuk a hangunkat és közvetlenül is befolyással lehetünk az Unió döntéseire.”

Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője a rendezvényen is felhívta a figyelmet arra, hogy már csak két hét van hátra az európai választásokig, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek: „Az Európai Parlament az uniós polgárok hangja: a május 26-ai európai választáson az emberek, a közösségek együtt dönthetnek arról, ami az Unió egészében történik, és szavazataikkal közvetlenül befolyásolhatják az EU jövőjét.”

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében rámutatott: „Az Unió egymást kölcsönösen tisztelő, erős nemzetek erős közössége, amelynek Magyarország immár 15 éve tagja és alakítója.”

Az Európa-napi fesztiválon idén is változatos családi és zenei programok szórakoztattak minden korosztályt. A színpadi programokon kívül a résztvevők az információs standokon többek között az uniós munkavállalás és a külföldi tanulás lehetőségeiről tájékozódhattak, valamint információkat kaphattak az Európai Unió mind a 28 tagállamában zajló EU&ME kampányról, amely azt mutatja be, hogy milyen pozitív hatást gyakorol mindennapi életünkre az Európai Unió.

Magyarországon 2006 óta rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek. Ez a történelmi beszéd teremtette meg a későbbi Európai Unió alapjait.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte a Miniszterelnökséggel, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Fővárossal együttműködésben.

Online adás

lejatszo