A Szegedi Tudományegyetem 2018-ban rendezte meg első alkalommal az SZTE Nagy Véradás napot az év 100. napján. A rendezvény elérte célját: 171 véradó 513 élet megmentéséhez járult hozzá.

A rendkívül sikeres véradások után újra segíteni hívják az egyetemi polgárokat, ismét az év 100. napján: 2019. április 10-én, szerdán a TIK-ben várják az önkéntes véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai.

A Szegedi Tudományegyetem ez alkalommal még magasabbra teszi a lécet: a szervezők nemcsak abban bíznak, hogy legalább 100 önkéntes ad vért, hanem reményeik szerint az SZTE az elsők között nyerheti el a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” címet!

Az egyetem hallgatóit, oktatóit és dolgozóit 10 és 17 óra között várják véradásra. Aki nem szeretne várni, előzetesen foglalhat magának időpontot az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján, a http://www.ovsz.hu/idopontfoglalas?sid=L_KixPQIJgt4s0vgs8DdRQ— linken. Természetesen előzetes regisztráció nélkül is lehet vért adni – összesen 10 ágyon zajlik majd a véradás, amelyből kettőt fenntartanak az előzetesen nem regisztráltak számára.

A véradáson részt vehet minden 18. életévét betöltött egyetemi polgár, így a külföldi hallgatók is, amennyiben magyar TAJ- és lakcímkártyával rendelkeznek – ezeket a dokumentumokat kell felmutatniuk véradáskor a személyigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt.

A szervezők a véradók önkéntes segítségét ajándékcsomaggal köszönik meg, amelynek tartalma egy, a Király Zöldség által felajánlott kedvezményre jogosító kupon, az UrbanGo által felajánlott „Nyomkereső kalandozás Szeged belvárosában” kedvezményes kupon; egy mórahalmi fürdőbelépő, egy 500 forintos Erzsébet utalvány, valamint víz és csokoládé. Emellett a véradók között 17 órakor értékes ajándékokat is kisorsolnak. Gazdára talál három darab Borháló ajándékcsomag, két darab Classic Cafe ajándékutalvány 5000-5000 forint értékben, két darab Lucky Pizzéria ajándékutalvány és három darab SZTE-s ajándékcsomag.

A Szegedi Tudományegyetem számára kiemelten fontos, hogy az egyetem polgárai tegyenek a közösségért, a városért, ahol élnek, tanulnak és dolgoznak. Éppen ezért 2019. április 10-én, az év 100. napján kísérletet tesznek arra, hogy több mint száz sikeres véradással hívják fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára.