A Tornyai János Múzeum felhívására több mint százan keresték fel a hétvégén csomorkányi templomrom környékét, ahol a húszméteres oldalú, négyzet formájú parcellák alapos átvizsgálásában vettek részt. A segítők között a legtöbben a vásárhelyiek voltak, de érkeztek Szentesről, Szegedről, Algyőről, Bogárzóról, Budapestről is és két ELTÉ-s régészhallgatót is részt vett a munkában.

A terepjárás előtt a résztvevők rövid tájékoztatást kaptak arról, hogyan kell szakszerűen végezniük a felszíni leletanyag gyűjtését, s ehhez a megfelelő eszközöket is megkapták. A két nap alatt összesen öt hektárnyi területet fésültek át az önkéntesek, akik közül a legtöbben késő középkori főző-, asztali és tárolóedények darabjait lelték meg. Találtak darabokat szétszántott kemence vagy ház falából, mások szemes kemencék pohár alakú „kályhaszemeinek” töredékével gyarapították a múzeum gyűjteményét. Különleges leleteik közé tartoznak a szarmata és Árpád-kori orsókarika, a középkori kés, gomb vagy kösöntyű maradvány és a török kori cseréppipák. Különösen megbecsültek a szilikát- és vassalak olvadékok, melyek a mezővárosban működő mesterek tevékenységére utalhatnak. Főként a cserépüst maradványok segítségével a szakemberek ráakadtak az Árpád-kori Csomorkány falu helyére, valamint egy ismeretlen nevű szarmata és bronzkori település részletére is. Szép anyagát gyűjtötték be az önkéntesek egy lebontott és szétszántott tanya háztartásának, s a régészek megállapították, hogy az ott lakók mázas edényeik zömét hódmezővásárhelyi fazekasoktól szerezték be.

Az összegyűjtött, mintegy egy köbméternyi anyag a múzeum raktárába került, s a tiszítást követően a régészek fogják elemezni a megtalálás helyének jelzetével feliratozott papírtasakok tartalmát. Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és a csomorkányi határban végzett bejárást irányító régész, Béres Mária köszönetet mondtak azoknak, akik szabadidejüket áldozták a múzeum anyagának gyarapításáért, s elmondták, hogy az őszi vetésű gabona betakarítása után, nyár végén és késő ősszel, a szántást követően ismét számítanak majd az önkéntesek segítségére a csomorkányi terület bejárásának folytatásában.