Egy képzeletbeli időgéppel 80 évet repülünk vissza az időben és az akkori Délmagyarországot szemlézzük. Nézzük, miről írt a lap 1939. március 6. és március 12. között.

Hatodikán Prága ultimátumot intézett a szlovák kormányhoz. Az ok: Szerintük a szlovákok elszakadáspárti politikát folytatnak. Miron Christea román miniszterelnök halálhírét is vették eleink, a lengyel-román tárgyalásoknál teljes egyetértés, összhangba hozzák a két ország politikai és gazdasági tevékenységét.

7-i lapban olvashatjuk, hogy megállapították a magyar-cseh határt, 19 község Magyarországhoz került, 8 községet visszacsatoltak Cseh-Szlovákiához. Gandhi beszüntette éhségsztrájkját, mivel Rajkote állam maharadzsája elfogadta követeléseit és a felmerült alkotmányjogi viszály sima elintézésére hajlandóságát jelentette ki. Az indiai alkirály személyesen vette rá a maharadzsát Gandhi követeléseinek a teljesítésére. A Mahatma, mihelyt elegendő erőt gyűjtött, az alkirály meghívására Uj-Delhibe utazik.

9-én azt olvashatjuk, hogy a szegedi egyetem egyhangúlag Szent-Györgyi Albertet választja felsőházi képviselőjévé.

10-én aggasztó hírek érkeznek: A szélhullás veszedelme fenyegeti a cseh-szlovák államot. Prága és Kárpátoroszország között a feszültség szintén kiéleződött.

Az angol légi haderő rekord-költségvetésből gazdálkodhat, ez 205 millió fontsterling.

Átmeneti időre Palesztinában angol irányítás alatt vegyes kormányzat alakul; arab és zsidó miniszterek részvételével.

11-én Fegyveres cseh államcsíny az elszakadásra készülő Szlovákiában Prága eltávolította a Tiso-kormányt, cseh katonaság megszállta Pozsonyt.
Szlovákiában nem jelenhetnek meg lapok. A pozsonyi parancsnokság megtiltotta, hogy a lakosság külföldi rádióadásokat hallgasson, főként pedig a bécsi adást tilos hallgatni.

A 12-i lap még mindig a pozsonyi eseményekkel foglalkozik: Nyolcan haltak meg a szombati utcai harcok során Megalakult az uj szlovák kormány; Sidor a miniszterelnök – Szlovákia egyelőre nem szakad el Csehországtól.

Ez volt az időgépes lapszemle az 1939. azonos időszakában megjelent Délmagyarországból. Az archív példányokat a Hungaicana adatbázisában találhatják az érdeklődők.