Látogassa meg idén is a szegedi standot a Budapesti Utazás Kiállításon (február 21-24)! Érdemes, hisz most is sok újdonsággal érkezünk a kiállításra. Városunk két fontos évfordulót is ünnepel 2019-ben. 300 éve nyerte vissza Szeged a kiváltságait és szabad városi rangját, a másik fontos esemény, hogy 140 éve vonult le a nagy tiszai árvíz, ami után teljesen újjá kellett építeni településünket. A város történetének erre a két jelentős eseményére nagyszabású ünnepségsorozattal készülünk, melynek része lesz a Móra Ferenc Múzeum Fekete Házában megrendezésre kerülő Szeged Történeti Kiállítás is. A kiállítás mellett a város egyik központi terén a Klauzál téren kerül kialakításra egy óriás születésnapi torta melynek belsejében egy egyedi és kihagyhatatlan interaktív bemutató és vetítés kap helyet. Virtuális bemutatón keresztül részese lehet a látogató a szegedi Nagyárvíznek és az ezt követő újjáépítési folyamatoknak, valamint az elmúlt 300 év fontosabb történelmi eseményeibe is bekapcsolódhatnak.

A két kiállítás egy belépővel látogatható, csoportoknak kedvezményes lehetőségekkel. Májusban, 10 napon keresztül, ismét a borkedvelők fővárosa lesz Szeged, koncertekkel, kézműves vásárral és számtalan kísérőrendezvénnyel. A Szeged Napi Rendezvénysorozat  alatt a város utcái, terei benépesülnek nem csak a városlakókkal, hanem az ország minden részéből érkező turistákkal is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a legnépszerűbb kulturális esemény Szegeden. Hullámzó világ címmel színpadra vitt táncjátékkal indul az idei évad június 21- én, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban. Az idei év is sok siker darabot tartogat a nézőknek. Fergeteges Queen-musical érkezik a szegedi csillagfödeles színpadra két hétvégén keresztül, június 28, 29 és 30-án, majd július 5-6-án láthatja a közönség a Dóm téren Queen és Ben Elton We Will Rock You című musicaljét. Összesen 24 Queen sláger csendül fel a darabban, mint a Radio Ga-Ga, a Somebody To Love, a Bohemian Rhapsody, a We Are The Champions és természetesen a címadó dal, a We Will Rock You. Július 12, 13 a Madách Színházban nagy sikerrel játszott Szerelmes Shakespeare is megérkezik Szegedre. Operát is színre visznek idén is természetesen. Az Aida lesz a 2019-es operabemutató Szegeden július 26 és 27-én. A Titanic hazai ősbemutatójának ad helyet a nyári játékok augusztus 9., 10., 11., 16., 17., 18. A Brodway- sikertarató musicalt öt Tony-díjra jelölték és el is nyerte mindet, köztük a legjobb musicalnek járó elismerést.

A 2019-es év egyik legnagyobb nemzetközi sporteseményét Szegeden tartják, az NKM Olimpiai Kvalifikációs Kajak-Kenu Világbajnokságot. A sportág ezen rangos eseménye már joggal nevezhető Tokió előszobájának, hiszen ez lesz a 2020-as olimpiai regatta legfontosabb kvalifikációs versenye. A 2019. augusztus 21. és 25. között a Maty-éren megrendezésre kerülő világbajnokságon a várakozások szerint 100 ország legjobbjai vesznek részt, hozzávetőlegesen 1600 versenyző, köztük 50 magyar indulóval. A mezőny és benne a rendkívül sikeres magyar válogatott pedig arra törekszik majd, hogy a lehető legtöbb olimpiai kvótát gyűjtse össze. Az olimpiai kvalifikációs versenyek mellett szórakoztató helyszíni programok, vásárváros és a legfinomabb falatok, italok várják a helyszínre érkezőket.

A város joggal büszkélkedhet a Fesztiválváros névvel, hisz egész évben, télen-nyáron szinte minden héten megrendezésre kerül egy kulturális, gasztronómiai vagy összművészeti fesztivál Szegeden. Néhány belőlük kedvcsinálónak: Dejavu Fesztivál, Szőregi Rózsaünnep, Hungarikum Fesztivál, Thealter Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szegedi Repülő Napok & Légiparádé, Bortér, Szegedi Jazz Napok, Szegedi Karácsonyi Hetek.

Szegeden az elmúlt 4 évben 55 %-al nőtt a vendég és a vendégéjszakaszám, míg 2014-ben még 284 816 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Szegeden, 2018-ban 442 240-et. A belföldi vendégek aránya nagyobb a városban, de a külföldi vendégek körében is egyre népszerűbb Szeged. Elsősorban szerb, román és német látogatóink vannak, de egyre nő a cseh és lengyel vendégek száma is. A látogatók nagyrésze igénybe veszi a Napfényfürdő és az Anna Fürdő szolgáltatásait, de egyre többen érkeznek az évről évre színvonalasabb fesztiváljainkra, kulturális rendezvényeinkre.

Városunkban folyamatosan zajlanak turisztikai fejlesztések. A következő beruházások kezdődtek az idén:

A Partfürdő turisztikai szolgáltatásainak bővítése
Támogatás mértéke:    299 950 000 Ft
Új úszómű létesítése kishajókikötő és vendéglátó funkcióval, horgász versenypálya kialakítás, mosdók öltözők korszerűsítése, strand röplabdapályák és tanösvény kialakítása. A parton két-két gyermekjátszótér, strandfoci-pálya és röplabdapálya szolgálja majd a pihenni vágyókat. A pihenőparkban 250 méteren parti sétányt alakítanak ki.

Móra Ferenc Múzeum és Vár
Támogatás mértéke: 899 000 000 Ft
Tetőfedés cseréje, felső kiállítóterekben a körbejárhatóság biztosítása, helyiségek racionalizálása, tetőkilátó, akadálymentesítés, klímatechnika, légtechnika, homlokzatfelújítás. Emellett megvalósul a Vár látogatóbarát fejlesztése, a pályázat révén a vár és a várkert is megszépül, a lapidárium, azaz a kőtár újjászületik és bővül is, a várkertet pedig kertészeti szempontból is rendezik.

Belvárosi Mozi turisztikai és energetikai célú fejlesztése
Támogatás mértéke:    486 536 600 Ft
Az épület külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése (hőszigetelés és nyílászárók cseréje), fűtési rendszer korszerűsítése, hang-és fénytechnikai fejlesztések, VR technológia, színpadtechnikai átalakítás, padlóburkolat cseréje, lépcső és korlátok javítása, nézőtér átalakítása, mosdók, vizesblokkok, folyosók felújítása, projektarányos akadálymentesítés.

 

A rendezvényre itt regisztrálhat.