• 2019-07-21 - Dániel, Daniella napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Napi 60-70 centimétert árad a Tisza

Napi 60-70 centimétert árad a Tisza

Kétszer annyi a hó a folyó vízgyűjtő területén, mint amennyi ilyenkor lenni szokott. A Tisza vízgyűjtő területén 7,11 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet. Ez a szerdai napra számított sokéves átlag 224 százaléka, és nem sokkal marad el a sokéves maximumtól, mondta a delmagyar.hu portálnak Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A napi vízállást közlő hydroinfo.hu internetes oldalon látszik: Csongrádnál szerdán az előző naphoz képest 63 centiméterrel, Mindszentnél 57, Szegednél 41 centiméterrel nőtt a vízszint, ott szerda reggel 250 centiméteren állt.

Azt, hogy az áradás hogyan folytatódik, az határozza meg, mennyi csapadék esik még, illetve a hó milyen gyorsan olvad el. A vízgyűjtő területen már december közepére komoly hóréteg alakult ki, és ez a közelmúltig gyarapodott.

A Maros völgyében is hasonló a helyzet, ott a hóban tárolt vízkészlet szintén a sokéves átlag duplája. A Tisza vízgyűjtő területén az utóbbi napok enyhébb időjárása miatt elkezdődött az olvadás. Az ebből kialakuló árhullámok a Felső-Tiszán már tetőznek, az Alsó-Tiszán ez a jövő hét elején, a mellékfolyókon a hét végén következik be. Mindenhol az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt. Szegeden a rakpart szintjét várhatóan nem fogja meghaladni a vízszint – tájékoztatott Kádár Mihály.

A szakember szerint az időjárás-előrejelzés alapján február első felében nem várható, hogy a készültségi szintet meghaladó árhullám alakuljon ki. Jelentősebb csapadékot nem jeleztek, és visszatérnek az éjszakai fagyok is, ami lassítja az olvadást. Ugyanakkor, ami nappal vízzé válik és lefolyik, az is hosszú ideig magasan fogja tartani a folyók vízszintjét. Akinek hétvégi háza van a hullámtérben, tudja, milyen vízállásnál kell följebb pakolni azokat a holmikat, amelyekben kárt tehet a Tisza.

A vízen hagyott mólók kötelein ilyenkor rendszeresen állítani kell. A fönnakadt uszadékfákat is el kell húzgálni, mielőtt fölszaporodva súlyuk elnyomná az úszóművet.
Jellemző a víz erejére, hogy a megye egyetlen kompjánál, a mindszentinél csak addig kell beindítani a 18 lóerős motort, amíg kihúzza az úszóművet a baksi oldalon lévő öbölből, aztán le lehet állítani. Az elöl lévő kötelet rövidebbre, a hátul lévőt hosszabbra engedik, és a víz sodra átnyomja a járművet a túloldalra. Ezt a révészek vágatásnak nevezik. Gyorsabban megyünk, mint ha a motor dolgozna – mondta szerda délben a két part között Petrik Sándor révész.

(Képforrás: MTI/Donka Ferenc)

Online adás

lejatszo