• 2019-07-21 - Dániel, Daniella napja van.

Select Page

extra wordpress theme

CREDO – közönségtalálkozó

CREDO – közönségtalálkozó

A Szegedi Kortárs Balett február 22-i Credo című mű bemutatója előtt szerveznek közönségtalálkozót a Somogyi Könyvtárban feburár 12-én. A találkozón részt vesz Pataki András balettigazgató, Juronics Tamás művészeti vezető, valamint a társulat táncművészei. 

Hinni, vagy nem hinni. Ez nem rajtunk áll. Nem mi választjuk Istent. Isten választ minket. Arvo Pärt, a népszerű észt zeneszerző művészete elválaszthatatlan hitétől.

„A vallás irányítja életünk minden folyamatát, még ha nem is tudunk róla. Az igaz, hogy a vallás rendkívül fontos szerepet játszik a zenémben, azt azonban nem tudnám elmagyarázni, hogy ez valójában hogyan működik.”

A Credo-t 1968. November 16-án mutatták be Tallinban. A mű Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaiabb kollázs darabja. Disszonancia és lárma uralja a schonbergi értelemben vett expresszionizmus jegyében. A hatás nem is maradt el, az esemény szenzációs volt, a nézők azonnal újabb előadást követeltek, ám nem sokkal később a Credo-t betiltották. Az alkotót a kultúrpolitika a Szovjetunió legveszedelmesebb komponistájává nyilvánította. 1980-ban hagyta el hazáját családjával együtt; először Bécsbe, majd Nyugat-Berlinbe költözött. Elsősorban egyházzenei műveket ír; 2005-ben Európai Egyházzene Díjjal értékelték munkásságát, 2014-ben Grammy-díjat kapott.

Online adás

lejatszo