Az MTI közlése szerint, keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

Kedden adták át a Szépművészeti Múzeumban a világ legnagyobb, érintőképernyős LCD_falát, amit már használatba is vehetnek a múzeum látogatói. Az eszköz a múzeum Márvány Csarnokában van, és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával vásárolták meg. A fal 15 méter hosszú, és több mint 300 műtárgy adatait képes megjeleníteni interaktív módon. „Olyan élményt nyújt, amihez másképpen nehezen lehetne hozzájutni” – ezt Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondta a berendezés keddi bemutatóján.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója pedig elmondta, hogy a jegybank 150 millió forintos támogatása nélkül nem tudták volna beszerezni a hatalmas LCD-falat, amellyel azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításon. Azt is mondta, hogy az október 31-ei újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe.

Kép forrása: origo.hu

Az LCD-fal a múzeum új állandó kiállításának darabjait mutatja be: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig nagyjából 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást. Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója a keddi átadáson azt mondta, hogy Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszközük, amit ekkora méretben még sehol nem állítottak fel.

A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.
Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója az eszköz működését bemutatva elmondta, hogy az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, amit utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető, rengeteg plusz információ miatt.

Kép forrása: sg.hu

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy a jegybank támogatása nem a Értéktár elnevezésű műtárgyvásárlási keretükterhére, hanem azon felül valósult meg. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója pedig ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Munkácsy Mihály Poros út című, az Értéktár program keretében, nemrég megvásárolt festményét jelenleg restaurálják, rövidesen azonban a Szépművészeti látogatói is találkozhatnak a mesterművel az állandó kiállításban.

(Képforrás: mult-kor.hu)