A magyar 2. hadsereg történetéről tartanak előadást a megyei levéltár szegedi épületében január 18-án pénteken három órától. Zeman Ferenc levéltáros a legfrissebb kutatások alapján mutatja be a Don-kanyarba küldött honvédek sorsát.

“Csak meghalni lehet, hátrálni nem” – üzente Jány Gusztáv tábornok, a magyar 2. hadsereg parancsnoka 1943 januárjában. A 76 évvel ezelőtti vereség nem véletlenül került a magyar közgondolkodásban Mohács és Muhi mellé – a 250 ezres hadseregnek alig a fele tért haza: 50 ezren meghaltak, ugyanennyien megsebesültek, mintegy 28 ezren pedig szovjet hadifogságba kerültek.

A katasztrofális végkifejlet ellenére azonban kimondhatjuk, honvédeink “helytálltak a Don-kanyarnál”. Ez a címe dr. Zeman Ferenc történész-levéltáros előadásának is, aki bemutatja, hogy miért kerültek ki a keleti frontra a hadsereg katonái, milyen út vezetett a tragédiához, hogyan zajlott le az összeomlás. A téma iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára (Szeged, Dóm tér 1-2, a Somogyi-könyvtár épülete) várja január 18-án (pénteken) délután három órától, majd az előadást követően a történész válaszol is a közben felmerülő kérdésekre.