Drasztikusan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig az IKEA; a világ legnagyobb bútorgyártó és -forgalmú csoportja 80 százalékkal mérsékelné a tevékenysége során kibocsátott, globális felmelegedést okozó gázok emisszióját a 2016-os szinthez képest – tudatta a Reuters. A célt egyebek mellett könnyebb nyersanyagok alkalmazásával érnék el.

Az abszolút értékekre vonatkozó vállalás az IKEA saját gyáraira és a legtöbb közvetlen beszállítóra is vonatkozik a társaság közlése szerint. Az ugyanakkor nem derül ki a bejelentésből, hogy a célkitűzés a szállítási-kereskedelmi tevékenységet érinti-e, vagy kifejezetten a gyártásra korlátozódik-e. Az IKEA közvetlen beszállítói és saját gyárai 3,4 millió tonna szén-dioxid egyenértékű üvegházhatású gázt bocsátottak ki 2016-ban, amelynek 90 százaléka a beszállítókhoz kötődik.

Az új stratégia célját nagyrészt a termelés hatékonyságának javításával és a megújuló energiaforrások szerepének növelésével érnék el, de a könnyebb nyersanyagok felé való elmozdulással és például egy új ragasztóanyag alkalmazásával is elősegítenék.

Az IKEA-val együtt több mint 400 nagyvállalat, egyebek mellett a Coca-Cola, a Sony és a H&M kötelezte el magát a Párizsi Klímaegyezményben rögzített cél és közös erőfeszítés mellett, amellyel a globális felmelegedés maximális megengedhető mértékét 2 Celsius-fokban határozták meg.