• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Változások jöhetnek a gyógyszertárakban

Változások jöhetnek a gyógyszertárakban

Egy új profilrendelet megalkotását javasolja a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége, ugyanis a gyógyszertáraknak nincs jogalapjuk arra, hogy bizonyos élelmiszereket forgalmazzanak, de a drogériákra és a kereskedelmi üzletláncokra nem vonatkozik a szigorítás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma október végén bocsátotta szakmai egyeztetésre a gyógyszertárakban forgalmazható termékekről szóló profilrendeletet. A módosítás fő célja, hogy a rendelet előírásait összhangba hozza a különleges élelmiszerekre vonatkozó hatályos szabályozással – írja a vg.hu.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a lapnak elmondta, hogy egy uniós jogszabályváltozás miatt négy termékkategória teljesen megszűnt, az ezekbe tartozó élelmiszerek normál élelmiszerekké váltak. A HGYSZ szerint pedig ahhoz, hogy ezek újra forgalmazhatóvá váljanak a gyógyszertárakban, mindenképpen szakmai egyeztetésekre és a profilrendelet megfelelő és átfogó módosítására lenne szükség.

Marjai Tamás példaként említette, hogy a gluténérzékenyeknek és a szénhidrátanyagcsere-zavarokban szenvedőknek szánt élelmiszereket, a sportolóknak szánt fehérjeporokat és a kisgyermekeknek készített, tejalapú italokat a hatóság már most is leveteti a gyógyszertárak polcairól.

Mint mondta, az elmúlt években egyre fontosabbá vált az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése, ezért igény van az egészséges életmód fenntartásához szükséges termékekre a patikákban is, mivel a gyógyszertárakban dolgozók ezen termékek fogyasztásához szakmai hátteret is tudnak nyújtani.

Online adás

lejatszo