Meglehet, hogy új kifejezéssel fog bővülni a szótárunk. A Dolgok Internete (Internet of Things) mellett meg kell majd ismerkednünk az Emberek Internete szókapcsolattal is (Internet of Humans). Legalábbis úgy tűnik, hogy több munkaadó is lát ebben fantáziát – írja az m2mzona.hu.

Az Egyesült Királyságban már körülbelül 150 dolgozó kapott úgynevezett BioTeq chipet a „biztonság javítása” érdekében. Maga az apró eszköz hasonló ahhoz, mint amit házi kedvencekbe ültetnek be – az emberek esetében a hüvelyk- és a mutatóujj között helyezik el.

A biztonsági funkciókon pedig ne csak az ajtók nyitását és zárását értsük. Például beültetés után az alkalmazottak akár az elzárt területeken is végezhetnek munkát – gesztusvezérléssel, ezzel minimálisra csökkentve a veszélyes anyagokkal való közvetlen érintkezést. De a tervek szerint egy intéssel el tudnak indítani gépeket vagy akár a céges autót.

Bár a sci-fibe illő lehetőségek izgalmasak, de nem meglepő, hogy a 190 ezer céget és hétmillió munkavállalót tömörítő Brit Iparszövetség (CBI) máris aggodalmát fejezte ki eme gyakorlattal kapcsolatban.

„A technológia megváltoztatta a munkavégzés módját, és ez sok esetben inkább kényelmetlenségekhez vezetett. A munkaadóknak arra kéne koncentrálniuk, hogy dolgozóik bevonásával kiküszöböljék ezeket” – mondta a The Guardian-nek a CBI szóvivője.

A hampshire-i BioTeq a lapnak arról beszélt, hogy mikrokapszuláik beültetését elsősorban magánszemélyek kérték, de elismerték, hogy bizonyos pénzügyi és mérnöki tevékenységet végző vállalatok is éltek a lehetőséggel. A brit piacon kívül szállítottak Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Japánba és Kínába is. A mikrochipek ára 70 és 260 font között van, ami kb. 25-95 ezer forintnak felel meg.

Adatvédelem mindenek felett?

A BioTeqnek van egy svéd versenytársa is, a Biohax. A társaságot a korábban tetoválásban és testékszerben utazó Jowan Österlund alapította. Állítása szerint több brit jogi és pénzügyi vállalattal folytatnak tárgyalásokat. „Ezek a cégek rendkívül kényes adatokkal foglalkoznak. A chip lehetővé teszi, hogy bárki számára korlátozzák a hozzáférést” – mondta Österlund a The Telegraph-nak.

A svédeknek tavaly óta már van amerikai partnere is Wisconsinból, mégpedig a Three Square Market. Ezzel a TSM lett az első vállalat az amerikai kontinensen, amelyik „megchipezi” a dolgozóit – bár kizárólag önkéntes alapon.

A Biohax hazájában már 4.000 embernél történt beültetés, és jelenleg arról tárgyalnak a svéd állami vasúttársasággal (Statens Järnvägar), hogy az utasok mikrokapszulával is fizethessenek az utazásért. A Biohax honlapja arról is tájékoztat, hogy hamarosan irodát nyitnak Londonban.