Előterjesztette a jövő évi uniós költségvetés újabb tervezetét pénteken az Európai Bizottság, miután a társjogalkotó intézményeknek nem sikerült határidőre megállapodásra jutniuk az eredeti javaslatról – írja az MTI.

A határidő előző hétfőn járt le, a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek addig kellett volna kompromisszumra jutniuk, ami végül nem sikerült. A szabályok értelmében ilyen esetben az Európai Bizottságnak új javaslatot kell kidolgoznia, amelynek alapján hamarosan újraindulhatnak az intézményközi tárgyalások.

Az újabb tervezet 165 milliárd euró kötelezettségvállalást és 148 milliárd euró tényleges kifizetést irányoz elő, egy-egy milliárddal kevesebbet, mint a korábbi. A brüsszeli testület közölte, hogy a cél a kompromisszum elérése a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament és a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács között, hogy az Európai Unió tovább folytathassa beruházásait a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, a kutatás, az innováció és a fiatalok támogatása érdekében.

Minden európainak érdeke, hogy az intézmények gyorsan megállapodjanak a 2019-es büdzséről, ezért felszólítom az EP-t és a tanácsot, hogy találjanak megoldást, s így biztosítsák a szükséges pénzügyi alapokat a kutatók, a diákok, a vállalkozások, a gazdák és a hátrányos helyzetűek számára – jelentette ki Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.

A bizottsági közleményben megjegyezték: a javaslat megalkotásakor abból indultak ki, hogy az Egyesült Királyság a jövő évi kilépést követően 2021-ig, a tervezett átmeneti időszak végéig hozzá fog járulni az EU büdzséjéhez.

A novemberben sikertelenül zárult tárgyalásokon az EP 166,34 milliárd euró kötelezettségvállalást és 149,3 milliárd euró tényleges kifizetést próbált meg elérni, míg a tanács 164,1 milliárd, illetve 148,2 milliárd eurót. Azonban nem csak ezen összegekről, hanem egyes költségvetési tételekről is nagy vita volt.

A költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind a parlament azonos formában jóváhagyja. Amíg ez nem sikerül, addig jövőre csak az idei költségvetés egytizenkettedét lehetne havonta kifizetni.