• 2019-08-18 - Ilona napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Egyre több új, veszélyes baktériumfaj éli túl az antibiotikumkúrát

Egyre több új, veszélyes baktériumfaj éli túl az antibiotikumkúrát

Az eddigi legerősebb antibiotikumot, a kolisztint is túlélte egy baktérium az Egyesült Államokban. A tudósok aggódnak, hisz úgy tűnik, kimerült ellenük a tárház.

A BBC News beszámolója szerint a 48 éves pennsylvaniai nő végül szerencsésen felgyógyult, mivel egy másik gyógyszer hatásosnak bizonyult. Az esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a legerősebb gyógymód. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint. Még nagyobb baj, hogy ezek után az ellenálló baktériumot állatfarmokon, sőt szupermarketek polcain is megtalálták.

A kolisztinnel szemben, legalábbis eddig úgy vélték a tudósok, nagyon nehezen alakul ki rezisztencia, mégis csak akkor alkalmazzák, amikor más gyógyszerek már tényleg nem segítenek. Először Kínából jelentették 2015 végén a kolisztinrezisztenciát, mely világszerte komoly aggodalmat váltott ki. Kínában használják ugyanis a leggyakrabban ezt a szert a mezőgazdaságban, illetve az állatgyógyászatban. A kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították: az mcr-1 gyors terjedésre képes a fajok között. Ha kialakulnak a szuperellenálló szuperbaktériumok, bizony sajnos azokkal szemben védtelen lesz az emberiség, az általuk okozott megbetegedéseket már nem fogják tudni kezelni – mondják a szakemberek.

Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen – fejtette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.

Online adás

lejatszo