• 2019-11-13 - Jónás, Renátó napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Elhunyt Ricky Jay, a legnagyobb bűvész

Elhunyt Ricky Jay, a legnagyobb bűvész

Ricky Jay lenyűgöző kártyatrükkjeivel mindenkit elkápráztatott.  A New Yorker egy alkalommal “talán a legnagyobb élő bűvész”-nek nevezte, aki mutatványaival még a kollégáit is lenyűgözi.

Jay  színészként is kamatoztatta tehetségét, olyan filmekben szerepelt, mint a Boogie Nights, Magnólia, A tökéletes trükk és A holnap markában, illetve feltűnt a Deadwood című kultikus westernsorozatban is.

Brooklynban született Richard Jay Potash néven, de hogy pontosan mikor, azt sokáig nem lehetett tudni, mert soha nem osztotta meg a nyilvánossággal. A Wikipedia frissen feltöltött adata szerint 1946-ban. Egy legendához illően már a gyerekkoráról vannak történetek, például, hogy mindössze négyévesen már fellépett, és később ő volt a legfiatalabb, aki fellépett kabaréklubokban és nightclubokban is. Híresen ügyesen bánt a kártyákkal, a műsoraiban például tízlépésről dobált kártyákat egy görögdinnye héjába. Guinness World Records egyszer listázta Jayt, amint 58 méterről 145 km/óra sebességgel képes kártyákat hajítani.

Filmszerepei mellett tanácsadóként is dolgozott Hollywoodban. Michael Weberrel az 1990-es évek elején megalapították a Deceptive Practices (Megtévesztő praktikák) nevű céget, amivel olyan tévés és filmes produkciók mellett bábáskodtak, mint a Forrest Gump, a Kongó, A tökéletes trükk és A mágus.

A menedzsere közleménye szerint Ricky Jay természetes halállal halt meg Los Angelesben.

(Forrás: BBC)

Online adás

lejatszo