Eredetileg az ilyen eszközöknek a gyerekek biztonságát kellene növelniük, ehelyett maguk váltak kockázattá – írja az sg.hu.

A GPS-szes gyermekórák előnye elvileg pont az lenne, hogy a szülők egy alkalmazáson keresztül ellenőrizhessék a csemetéik pontos tartózkodási helyét és adott esetben riasztást kaphassanak, ha a gyerekük váratlanul elhagyja az iskolaudvart vagy a játszóteret. Emellett a készülékekre üzenetek is küldhetők vagy akár telefonhívások is kezdeményezhetők. De a Pen Test Partners brit biztonságkutató cég munkatársai megállapították, hogy a GPS-szes gyermekórák többségét annyira rosszul programozták, hogy a gyártók pont az eredetivel ellentétes hatást érték el.

A bűnözők ugyanis könnyen feltörhetik a termékeket és így ugyanazokhoz a funkciókhoz férhetnek hozzá, mint a szülők. Ezáltal félrevezető üzeneteket küldhetnek a gyerekeknek vagy elcsalhatják őket valahová. A profilokban lévő információkból kiszűrhető a fiatalok neve, neme és születési dátuma, továbbá megszerezhető a fényképe is. Sőt, annak a funkciónak a segítségével, amellyel normális esetben a szülők belehallgathatnak a csemetéjük környezetébe, akár poloskává is lehet változtatni az órát.

E változtatások elvégzéséhez nincs szükség különleges programozói ismeretekre. A The Register rámutatott, hogy az adott alkalmazáson belüli kódot, különösen az eszköz azonosítóját, át kell írni. Problémát jelent, hogy az adatok nem titkosítottak és a szükséges szoftverek is szabadon elérhetők az interneten. A kutatók – csak a MiSafes márkájú készülékek esetében – összesen 12 000 óraprofilhoz férhettek hozzá és úgy vélik, hogy a többi gyártó termékeinél is hasonló lehet a helyzet, hiszen ugyanazt a ThinkRace követőmodult használják. Érdekesség, hogy korábban már felderítettek a GPS-szes eszközökben biztonsági hibákat. Az ezzel kapcsolatos lista elérhető.

A BBC a tudósításában kiemelte, hogy norvég fogyasztóvédők már felhívták a figyelmet arra, hogy vannak olyan készülékek, amelyek a gyerekek pozícióját GPS segítségével megfigyelik, a MiSafes óráival kapcsolatos problémák pedig megerősítik ezeket az aggodalmakat. A cég még nem reagált a felvetésekre. A szakértők óva intettek mindenkit az ilyen termékek megvásárlásától, egészen addig, amíg a gyártók nem tudják garantálni, hogy megtették a megfelelő biztonsági intézkedéseket.