Csehszlovákia megalakulásával és történetével összefüggő legfontosabb dokumentumok eredeti példányai is láthatóak lesznek azon a kiállításon, amely vasárnap nyílik a cseh Nemzeti Múzeum felújított történelmi épületében Prágában.

A nagyszabású történelmi tárlatot, amelyet a cseh és a szlovák nemzeti múzeum rendez közösen, a két ország külügyminisztériumainak, illetve kulturális tárcáinak közreműködésével, a csehszlovák állam megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezték meg. Prága után később Pozsonyban is megtekinthető lesz.

Egyebek között most első ízben lesz nyilvánosan látható a müncheni egyezmény eredeti német példánya. A nemzetközi megállapodást 1938. szeptember 30-án a bajorországi Münchenben írta alá Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország, aminek következtében Prága kénytelen volt átengedni a náci Németországnak Csehország döntően németek lakta vidékét, a Szudétákat.

Tíz évvel ezelőtt Prágában már kiállították az egyezmény angol és olasz nyelvű eredeti példányát. A francia dokumentumról nem tudni semmit, úgy tűnik elveszett. Akkor a dokumentumokat több mint 250 ezer ember nézte meg. Az egyezményhez több térkép is tartozik, amelyeken pontosan kijelölték, hogy mely csehszlovák területeket kell Prágának átengednie a náci Németországnak.

Ugyancsak kiállítják az amerikai cseh és szlovák emigráció szervezetei között 1918-ban Pittsburgh-ben létrejött egyezményt, amelynek célja a csehek és a szlovákok közös államának a létrehozása volt. Az érdeklődők láthatják továbbá az első világháborút lezáró békeszerződések Csehszlovákiát érintő dokumentumait, illetve az 1939-ben Emil Hácha akkori csehszlovák elnök és Adolf Hitler náci vezér által aláírt jegyzőkönyvet is Csehország német ellenőrzéséről.

(Képforrás: https://mult-kor.hu)