Hosszas tervezési és építési munka után hamarosan megnyitják a Móra Ferenc Múzeum régészeti látványtárát. Az új kiállítótérben összesen 3000, eddig raktárban tárolt tárgyat láthatnak az érdeklődők a Múzeumok Őszi Éjszakájától. A leletek között találunk 1300 éves lúdtojást, mumifikálódott kezet és lábat, valamint az európai hírű szilléri rézkincset is.

A látványtárról és annak hátteréről beszélt rádiónknak Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Ez a Móra Ferenc Múzeumnak egy nagyon hosszú idők, évek óta húzódó álma volt, hogy legyen egy régészeti látványtár. A múzeumnak már van természettudományi és néprajzi látványtára is és egy minisztériumi pályázatnak köszönhetően két lépcsőben tudtuk kialakítani ezt a régészeti látványtárat. Tulajdonképpen ez most már 3 éve futó munka, amelynek most a Múzeumok Őszi Éjszakáján lesz a csúcspontja, amikor megnyitjuk a szélesebb nagyközönség előtt ezt a látványtárat. A minisztériumi támogatás mellett a várostól is kaptunk támogatást. Kialakítottuk a szekrényrendszert és egy igazán impozáns szép kiállítótér jött létre. Emellett pedig van egy múzeumpedagógiai része is a látványtárnak. Az a célunk, hogy minél több óvodás, általános és középiskolás csoportot tudjunk majd fogadni.

Mekkora ennek a költségvetése? 

A két lépcsőnél kapott támogatásnál összesen 31,5 millió Ft-nál egy kicsit magasabb összegről volt szó. Ha ezt általános múzeumi, szakmai berkeken belül nézzük, hogy egy kiállítás kialakítása mennyibe kerül, akkor ez nem egy nagy összeg, amit erre a kiállításra kaptunk, hiszen itt nem csak arról van szó, hogy padlót kell cserélni, világítást kell cserélni, nyílászárókat kell felújítani, hanem arról is szó van például, hogy olyan műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelő szekrényrendszert kellett vásárolnunk, amit nem lehet megvenni akármelyik nagyáruházban, hanem ezek nagyon komoly előírásoknak megfelelő szekrények így nagyon sokba is kerülnek. Tulajdonképpen ez a két lépcső tette lehetővé azt, hogy most körülbelül 3000 műtárgyat lehet megnézni ebben a kiállítótérben. Itt a kiállításon több olyan érdekesség is van, ami nem csak a régészet iránt nagyon érdeklődőket hanem a ‘hétköznapi’ embereket is nagyon vonzza.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: