Második alkalommal gyűjtöttek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának a „JURA” Ipari Park vállalkozói.
Ebből az alkalomból meséli el Dr. Gál Péter osztályvezető orvos, hogy mi is az, amit ezen adományokból vettek. Emellett a gyűjtés szervezője mesélt annak hátteréről.

Milyen eszközzel állunk most szemben? Mit kaptatok?

Ez egy olyan betegmegfigyelő monitor, ami az intenzív osztályos igényeket kielégíti. Alapvetően ez egy moduláris rendszerű eszköz, ami azt jelenti, hogy van egy alapmonitor, ami egy nagy képernyő és az ész, a tudás pedig a modulokban van benne. Abból most jelenleg egy alapmodul áll rendelkezésre, ami minden intenzív osztályon alapvetően használatos életjelenséget monitoroz, követ és mellette van egy kapnográf modul, ami pedig a kilégzett levegő széndioxid tartalmát méri, tehát lélegeztetett vagy légzőzavaros betegeknél lehet látni, hogy mennyire effektív, amit ők vagy amit mi csinálunk lélegeztetés oldalon.

Ti voltatok azok a szakértők, akik javaslatot tettek arra, hogy az összegyűlt pénzt mire a legérdemesebb most elkölteni? 

Igen. Ez egy abszolút jó kapcsolat, ami úgy indul, hogy megtudjuk, hogy körülbelül mekkora összeg áll rendelkezésre. Ebből látjuk, hogy mire van szükség és mi indítjuk el a forgalmazó cégek felé azt a kommunikációt, hogy pontosan tudjuk specifikálni, hogy mit szeretnénk, milyet szeretnénk és az legyen az, amit utána a legjobban tudunk használni. Ezt igazítjuk a rendelkezésre álló kerethez és ha megtörtént a szakmai oldalon a kiválasztás, akkor onnantól kezdve a felajánló intézi a pénzügyi oldalt, úgyhogy hál istennek azzal nem nekünk kell foglalkozni.

Jól értettem a sajtótájékoztatón, hogy ez bővítésre kerülhet majd a jövőben?

Alapvetően ez most egy abszolút modern, minden igényt kielégítő intenzív osztályos betegőrző monitorként funkcionál, de megvan a lehetőség arra, hogy ha később szükségünk van rá akkor tudjunk bővíteni. Van jelenleg csomó olyan funkció, amit nem tudunk integrál monitoron belül megfigyelni. Erre most még vannak kevésbé új vagy inkább régi gépeink, amelyek működnek.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: