2018. július 20-án pályázati eredményhirdetés volt önkormányzati tulajdonban álló garzonlakások fiatalok részére történő bérbeadására. A pályázatot az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt. írta ki júniusban, 6 darab lakásra.
Riportunkban Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója, valamint Ács László, egy boldog nyertes nyilatkozik.

Az önkormányzatnak van összesen 54 olyan lakása, amelyet fiatal párok részére tart fenn. Egy fél évvel ezelőtt feltöltöttük ezeket a lakásokat teljesen és az elmúlt fél évben hat darab lakás megüresedett. Erre a hat lakásra írtunk ki pályázatot, amelynek most van az eredményhirdetése. Erre a pályázatra 12 pályázat érkezett, amiből kettő érvénytelen volt, azért mert mint mondtam ez fiatal pároknak van és az egyik nem volt pár, tehát egyedülálló igényelte a másiknak pedig nem volt meg a szükséges szegedi ittlakása, így a 10 érvényes pályázó közül 6 kaphatta meg ezt a lakást, akiknek a legtöbb pontszámuk jött össze. A boldog nyertesek most írják alá ezeket a szerződéseket.
Azért örülök én ennek mert 3 évvel ezelőtt egyszerűen nem jelentkeztek. Nem volt benne a fiatalok tudatába, hogy létezik az önkormányzatnak egy olyan lakásbérleti formája, ami lényegesen előnyösebb, mint a szabadpiaci albérlet. Azért egy albérlet ma már 80-100 ezer forint közös költséggel, mindennel együtt. Itt viszont meg lehet oldani 30-40 ezer forinton belül. Ebbe már a kötelező takarékosságot is beleértem. és hát azért csak egy önálló lakásban lakik, nem kell alkalmazkodni még egy főbérlőhöz vagy egy tulajdonoshoz is. Öt évig lehet maximum bérelni ezeket a lakásokat, hiszen ez azt a célt szolgálja, hogy megalapozza, hogy addig is tudjon lakni a fiatal, míg egy végleges lakásellátási formára összegyűjti a szükséges anyagiakat. Azon kívül szociális helyzet alapján versenyeznek egymással, hogy ki a rászorultabb. Ezek gyakorlatilag 28-30 és 44 négyzetméter között helyezkednek el. Attól függ, hogy hogy helyezkedik el. Tehát maximum 5 évig lehet benne lakni és ez nem hosszabbítható meg, de sokan vannak úgy, hogy hamarabb eljutnak abban a stádiumba, hogy megoldódik a végleges lakás helyzete és emiatt költözik ki.