A K2 Színház 3 alkalommal játszotta el Szegeden Szophoklész ismert drámáját az Antigonét, tantermi körülmények közepette. A színészek mellett a közönség is olykor aktív döntéshozatalra szorult a darab során, annak végén.
A tantermi előadásoknak persze speciális közönsége volt, igaz, Boros Tamás nem egy tantermi előadást nézett meg, hanem egy bárki számára nyitott alkalom során tekintette azt meg. Ezen előadás után nyilatkozott neki Borsányi Dániel, a társulat tagja, aki a tanárt, Kiss Attilát alakítja a darabban.

A kaposvári egyetemi évek alatt összeverbuválódott csoport, amelynek Fábián Péter és Benkó Bence az alapítói, vezetői és rendezői. Ez nagy büszkeség. Odáig nőtte ki magát, hogy megállunk a saját lábunkon és a független szférában elfoglalunk valamilyen pozíciót.

Mióta csináljátok ezt? Ugye ez egy tantermi előadás. Ez az eredetije, hogy tantermi?

Igen. Tehát ez kifejezetten tanteremre készült. Szeptember 30-án volt egy elő bemutató egy pályázati dolog miatt és a hivatalos bemutató pedig október 15 volt ha jól emlékszem. Alapvetően az a profilja az előadásnak, hogy minél több iskolába elmenjünk vele.

A darab felépítéséről mesélj egypár szót.

Ugye ez egy rendhagyó irodalomóra, ami az alcímében is benne van az előadásnak. Az egész Antigoné helyzetének a magját egy irodalomórába ültetjük át. Tehát tényleg 45 perc maga az előadás, ahol is érkezik egy új tanár, aki erősen összeegyeztethető Kreónnal és lefekteti a szabályokat és vannak diákok az osztályban, akik szintén a társulat tagjai közül vannak és nekik ez nem feltétlenül tetszik. Tulajdonképpen így áll össze egy igen rendhagyó irodalomóra.

Cél is és általában kérdezem hogy sikeres e is az, hogy aktivizáljátok a közönséget?

Igen célja valamennyire. Sőt mi nagyon örülünk neki, ha már közben is van ellenállás, egyetértés vagy egyet nem értés. Hál istennek azt tapasztaljuk, hogy asrácok eléggé veszik a dolgot. Nem ijednek meg attól, hogy itt most Antigonét kell nézni és elhangoznak egyébként az úgymond eredeti szövegek.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: