• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Országos fafaragó konferenciát rendeznek Zalaegerszegen

Országos fafaragó konferenciát rendeznek Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG – Háromnapos országos fafaragó konferencia kezdődik pénteken Zalaegerszegen és kiállítás nyílik a faműves pályázatra beküldött munkákból (MTI). Fotó: ZMNE

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésben zajló konferencia és kiállítás központi témája a tárgyalkotó népművészet megújítása a természetes anyagok – szaru és a csont – felhasználásával.

A tárgyalkotó népművészeti mozgalomban évek óta szinte minden a hagyományok megújításáról szól. A fafaragóknál – akik a fa mellett csonttal és szaruval is foglalkoznak, amelyhez egyébként egyre nehezebb hozzájutni – ez a terület megerősítésre vár – mondta el Skrabut Éva, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A konferencián a természetes anyagokra – a szarura és a csontra – szeretnék ráirányítani a figyelmet. A mestereket abban is segítik, hogy tudásukat át tudják adni az utánpótlásnak.

A zalaegerszegi találkozóra az ország minden tájáról érkeznek fafaragók. A programok több helyszínen zajlanak: a Deák szakközépiskolában és a Gébárti Kézművesek Házában mesterség bemutatókat tartanak. A népművészet mesterei és a népi iparművészek többek közt a csontberakást, szarudíszítést, a szaru edények, szaruláncok készítését, a csontos karcolás technikáját mutatják be.

A Keresztury művelődési központban előadásokat tartanak. A témák közt szerepel egyebek mellett az alapanyag a díszítmény és funkcióváltása váltása a mai szaru tárgyakon. Bemutatják a szaru és csont felhasználását a hagyományos kézműiparban, valamint a tradicionális kézműves technikák alkalmazását a mai használati tárgyakon.

Az országos találkozóra a fafaragók “batyujukban” magukkal hozzák a legszebb, legművesebb munkájukat is. A tárgyakat a konferencia utolsó napján, a “Ki mit hozott a batyuban” elnevezésű program keretében közösen elemzik.

Az országos faműves pályázatra beérkezett alkotásokból pénteken nyílik kiállítás a Keresztury művelődési központban. A “Megújítási törekvések a szaru és a csont felhasználásával a tárgyalkotó népművészetben” címmel kiirt pályázatra 23 alkotó 152 pályamunkát nyújtott be. A tárlat anyaga a csont ékszerektől, az asztali és fali tárolóedényeken keresztül, a kanászkürtig és cégérig mutatja be a csont és szaru mai felhasználási lehetőségeit.

A kiállítás június 24-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a pályamunkákat szeptemberben Budapesten, Népi Iparművészeti Múzeumban mutatják be.

Esemény: www.facebook.com/events/1071512439658015

Online adás

lejatszo