Kligl Sándor, Munkácsy Mihály díjas szobrászművész, érdemes művész. Jelenleg is számos alkotáson dolgozik, ezekről beszélgettünk vele szegedi lakásában, műtermében. Ezek között portrészobrok ugyanúgy találhatóak, akárcsak szoborcsoportok.
Utóbbira példa az Ópusztaszer területén felállítandó Árpád és vezérei.

Mit kell tudni erről?

Hosszú ideje dolgozom Árpád és vezérei szoborkompozíción. Pusztaszeren arra dombra kerül, ami ott magasodik az Árpád kori templom maradványai fölött. Az elkövetkezendő hónapokban fogják majd felállítani. Ez egy hatalmas munka. Hosszú ideje dolgozom rajta.

Mekkorák lesznek ezek a szobrok?

Életnagyságú figurákról van szó. árpád vezér lovon ül és a vezérek veszik körül. Tehát csak Árpád van lovon és a kompozíció szerint jobbról és balról fogják koszorúba a vezért.

Mennyi ideig tartott ennek a munkának az elkészítése?

Már két éve dolgozom rajta. A figurák méretei életnagyságúak és a kivitelezésben ez természetesen úgy sokszorozza meg a feladatot és a munkát ahogya figurákat összeszámoljuk. Van segítség és szükséges is ezeknél a munkáknál. Mindenki azt a feladatot végzi el amihez a legjobban ért.

Emellett két portrészobrát is hamarosan megcsodálhatjuk. Az elsőt Dániában. Hogy kiről szól, és miként kerül Dániába? Hallgassák meg

Mit kell tudni erről a szoborról? Hogyan kezdett neki ehhez a munkához és milyen kutatásokat kellett végezni?

Szendrey Júlia szobrát mintáztam meg az elmúlt hónapokban. Már kint van Koppenhágában és ott fogják felállítani a költőnő szobrát. Szendrey Júliáról, hogy mit kell tudni, illetve mit nem tudunk róla. Azon kívül ugye, hogy egy nagyszerű költő felesége volt vagyis Petőfi Sándor felesége, majd özvegye mert ugye két évig éltek házasságban a költő halála miatt. Ő verseket írt, irodalommal foglalkozott és valóban ahogy említette az előbb műfordításai is vannak.

A legendás Aranycsapat legendás kapusáról már állt köztéri szobor életében is. Díszpolgársága okán azonban Budapest XI. kerülete is szeretne méltóképpen megemlékezni a legendás Fekete Párducról, az 1952-es helsinki olimpiai bajnokról, illetve az 1954-es világbajnoki ezüstérmesről.

Ezt a feladatot néhány éve kaptam. A közeljövőben fogjuk átadni, illetve avatják majd fel. Újbudán a XI. kerületben állítják majd fel Grosics Gyula szobrát, aki a kerületben lakott és a kerületnek a díszpolgára. Lassan minden egyes Aranycsapat játékosról készült már szobor.

A teljes beszélgetések meghallgatásához kattintson a linkekre!