Mai technikai sportokkal foglalkozó műsorunkban egy olyan szakterületről adunk összképet, melyet igazából csak akkor rögzítünk elménkben egy-egy autóverseny alkalmával, amikor valami nehézség vagy probléma adódik a versenypályákon. Ez a tevékenység pedig a versenybírókhoz köthető.
Kik ők? Hogy kerültek oda? Mi a feladatuk? Milyen az ideális versenybíró és hogy lehet valakiből versenybíró?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ az elkövetkezendő percekben. Reméljük, hogy a beszélgetés lezárultával, néhányan kedvet kapnak majd a megbízatásban való részvételhez, hiszen a maga nemében ez is nagy felelősséggel jár. A kedvcsináló során Demeter Magdolna az MNASZ Sportbírói bizottság vezetője van segítségünkre.

Kérem beszéljen egy pár szót az autósport versenybíróinak tevékenységéről tekintve, hogy vannak más területeken is feladatvállalók egy autóversenyen például a sport felügyelői vagy a verseny segítők köre. Tehát konkrétan az lenne a kérdés, hogy mi a feladata, a hatásköre egy sportbírónak?

Egy sportbírónak igazából nagyon sokrétű feladata van. Ez mindig attól is függ, hogy éppen melyik szakág versenyén dolgozik. A Forma1-et tekintve akár egy zászlós bíró, akár egy gyalogos beavatkozó, akinek az első és legfontosabb feladata, hogy egy kicsúszott, esetleg megsérült gépjárműhöz, versenyautóhoz először ér oda. Ezen kívül technikai ellenőri feladata is van a sportbíróknak, meg persze maga a sportszabályok betartatása.

Azon túl, hogy egyébként nagyon sokrétű a sportbírónak a tevékenysége, elég komoly a felelősségi köre is. Erről esetleg egy pár szóban tudna felvilágosítást adni?

Így igaz. Nagyon nagy felelőssége van a sportbíróknak, hiszen ők azok, akik minden esetben jelzést adnak a versenyzőknek az előttük lévő pályaszakaszról. Tehát ha történik egy baleset akkor ők adják legelőször az információt a következő versenyautónak. Nagyon fontos, hogy a munka teljes időtartamában 100%-osan oda tudjanak koncentrálni a feladatukra.

Ennek megfelelően, hogyan írná le egy ideális sportbíró személyiségjegyeit? Ki az abszolút eszményi sportbíró mint mentalitást tekintve kérdezem?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, illetve nagyon nehéz a válasz erre.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: