SZEGED – Az agy, a hasnyálmirigy és a tüdő titkairól is beszélnek a biológuskonferencián… A cisztás fibrózis kezeléséről, idegrendszerünk, agyunk vagy épp hasnyálmirigyünk titkairól is hallgatunk előadásokat a Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciáján. A március 14-én 9 és 13 óra között, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont II. emeleti klubtermében tartott előadások nyitottak. 12:30-kor kiderül, a tizenegy kutató-hallgató közül kik kapják az ösztöndíjakat. Fotó: Stoma

A hasnyálmirigy, a központi idegrendszer és az agy működését is kutatják, vagy épp arra keresik a választ, hogyan kezelhető az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, a cisztás fibrózis. A Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciájának résztvevői többek között ezekben a témakörökben tartanak nyitott előadásokat március 14-én 9 és 13 óra között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont II. emeleti klubtermében. A napot eredményhirdetés zárja, amelyen kiderül, a SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjait mely biológushallgatók kapják.

Az emberi agytól a növényekig

A mesterszakos hallgatók közül Almási Éva a hasadtlemezű gombában zajló változásokat, Balogh Fanni a VI. típusú szulfid kinon működését, Börzsei Denise a fizikai aktivitás szerepét, Papp Noémi a hasnyálmirigy sejtjeit vizsgálja.

A PhD-hallgatók közül dr. Benke Edit a cisztás fibrózis kezelésével, dr. Gieszinger Péter a nanonizált hatóanyagú szerek előállításával, Kiss András Attila a genotípus és fenotípus kapcsolatával, Kozma Mihály az agyműködéssel, Molnár Árpád a különböző növényfajokban lejátszódó háttérfolyamatokkal, Molnár Kinga idegrendszerünk, míg Tóth Krisztina a sejtváz működésével foglalkozik.

Időpont: 2018. március 14. (szerda) 9:00-13:30

Hely: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, II. emeleti klubterem (6726, Szeged, Temesvári krt. 62.)

Rendező: Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa

Levezető elnök: Prof. Dr. Kovács Kornél, Egyetemi tanár (SZTE TTIK, Biotechnológiai Tanszék), az alapítvány Kuratóriumának Elnöke

 

Gallé László ad majd tanácsokat

A konferencia díszvendége prof. dr. Gallé László Széchenyi-díjas Biológus, a hazai és nemzetközi ökológia egyik legkiemelkedőbb alakja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Ökológiai Tanszék korábbi Tanszékvezető Egyetemi tanára, az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriumának Tagja lesz. Mellette prof. dr. Vígh László, Akadémikus, Egyetemi tanár (MTA SZBK, Biokémiai Intézet) és dr. Puskás László, az MTA SZBK Funkcionális Genomika Csoport Vezetője, az Avicor Kft. és az Avidin Kft. Ügyvezető Igazgatója is tanácsokkal látja el a kutató-hallgatókat.

Kiemelkedő karrier a Sófi-ösztöndíjasoké

Sófi József, az alapítvány létrehozója 1990-ben ígéretes biológusként végzett a szegedi egyetemen, ám anyagi okokból el kellett hagynia a tudományos pályát. Vállalkozásokba kezdett, és megfogadta, hogy ha sikeres lesz, támogatni fogja a tehetséges hallgatókat, hogy ők ne kényszerüljenek a kutatói vagy oktatói pálya elhagyására. 2001-ben megalapította a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, amely kezdetben a biológushallgatók, majd 2006 óta a szegedi egyetem minden hallgatójának támogatását küldetésének tekinti.

A Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók kiemelkedő karriert mutattak fel az elmúlt tizenöt év során. Többek között itt érte el első sikereit a kétszeres Sófi-ösztöndíjas Lipinszki Zoltán molekuláris biológus, aki később Junior Prima Díjat is kapott. Maróti Gergely az Egyesült Államokból hazatérve rangos kutatócsoportot alapított Szegeden. Szebeni Gábor, Marosi Máté, Walter Fruzsina és Kocsis Kitti nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményeket elérve öregbítette a Sófi-alapítvány hírnevét. A kétszeres Sófi-ösztöndíjas Nagy László az USA-ból jött haza és elnyerve az MTA Lendület programját, önálló kutatócsoportot hozott létre.

 

AZ ÖSZTÖNDÍJ KONFERENCIA PROGRAMJA

Biológus hallgatók előadásainak sorrendje 2018

1. 9:00-10:00: A pályázó egyetemi hallgatók előadásai (1-6. előadás)

2. 10:00-10:30: Szünet

3. 10:30-11:20: A pályázó egyetemi hallgatók előadásai (7-11. előadás)

6. 11:20-12:30: A Kuratórium tanácskozása

7. 12:30-13:00: Eredményhirdetés és a díjak átadása

Sófi József és alapítványa tehetséggondozó tevékenységét számos díjjal ismerték el, így 2008-ban Kármán Tódor-díjjal (a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés). Továbbá Sófi József 2007-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat, 2011-ben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díját, 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díját és 2015-ben Szeged Város Közgyűlésének hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet.

 

Röviden az alapítványról

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2001. január 2-án jött létre, és eddig több mint 7 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány célja a legjobb tanulmányi és tudományos teljesítményt nyújtó, tehetséges egyetemisták anyagi támogatása ösztöndíjak által. Az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Sófi Ösztöndíj további lényeges célja a hallgatók eredményeinek erkölcsi elismerése, és jövőbeni életpályájuk nyomon követése, elősegítése.

Az alapítvány eddig több mint 8 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta a szegedi egyetem legjobbjait. Az elnyerhető ösztöndíjak értékét növeli, hogy az Oktatási és Kulturális Miniszter 2008-ban a repüléstudomány és rakétatechnika tudósáról elnevezett Kármán Tódor díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés. A Sófi Alapítvány tizenegy éve végzett egyedülálló tevékenységével és komplex értékelési rendszerével elérte, hogy ösztöndíja a legnagyobb elismerésnek számít a magyar felsőoktatásban. A 2011-2012-es tanévben kilencedik alkalommal írja ki ösztöndíj pályázatát a szegedi egyetem hallgatói számára.