Korábban Érkeztem Alapítvány “Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-alföldi régióban” című projektjének sajtónyilvános rendezvényére voltunk hivatalosak november 17-én. Ahogy az alapítvány honlapján fogalmaznak: “… megkönnyítenénk a családokra nehezedő lelki, anyagi terheket. Jó volna, ha nagyobb eséllyel indulnának az életbe… “. Ehhez nyújthat segítséget a Mentorprogram, amely 2017. július 1-jén indult el. Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, a fenti projekt előkészítő szakaszban van, most kezdik el az interjúk elkészítését, az érzékenyítést, és különösen fontosnak nevezte, hogy ezt olyan fiatalok végzik, akik maguk ebben a szakmában szeretnének dolgozni. Fontos az is, ezzel párhuzamosan kilépnek a tankönyvek világából, és találkoznak azokkal a szülőkkel, nem csak az édesanyákkal, akikről ez a projekt valóban szól.

Jelenleg a projektet meglapozó előtanulmányt pontosítják a Magyarországon fellelhető adatokat a koraszülöttek családjaival kapcsolatban. Ez a fél éves előkészítő fázis, amihez még egy nagy tanulmány is tartozik, ami a Szegedi tudományegyetemmel kötött szerződés alapján fog elkészülni. Ezt már Monostori Dóra, a projekt szakmai vezetője mondta el rádiónknak. Azokból a szülőkből szeretnének elsősorban mentorokat, valamint sorstárs-segítőket képezni, akik elhagyják az újszülött ellátást. A Dél-alföldi régióban, tehát Csongrád, Bács-Kiskun és békés megyében szeretnének egy hálót fonni, egy hálózatot létrehozni belőlük. Ők egyrészt egymást segítenék, de lennének olyan bevontak is, akik a szülészeti vagy az újszülött intenzív ellátás felé fordulnának. Ezek a mentorok vagy segítők, miután elhagyják a szülők az újszülött ellátást, egy 6 éves periódusban még segíteni fognak. Hallgassák meg Monostori Dórával készített interjúnkat:

A mentorházak Szegeden, Kecskeméten és Gyulán kapnak helyet, beszerzés alatt állnak. Mind rádi Katalin, mind Monostori Dóra megerősítette rádiónknak, a 2018. január 1-jei határidő tartható, a házak addigra meglesznek, a bérleti szerződés aláírásra kerül, és a január 1-jei dátumtól már érdemi munka fog folyni ezekben az épületekben. Ahogy dr. Rádi Katalin elmondta, a bérlemények, tehát a mentorházak beszerzés alatt állnak.

A projekt kimenetelét a magunk részéről szeretnénk végigkövetni, sőt, utánkövetni. Kíváncsiak vagyunk, mert a cél nemes, és kívülállóként is, érintett és hozzáértő emberektől is pozitív dolgokat hallunk az alapítvány munkájával kapcsolatban. Azonban szeretnénk a nyilvánosság erejét kihasználni azért is, mert a projektet 3 évig támogatja az Európai Unió. Korábbi sajtótájékoztatón, illetve november 17-én is elhangzott: Bár valóban ésszerűbb lenne, hogy a mentorházaknak ne a bérleti, hanem a tulajdonjogát lehessen megszerezni, ezt a pályázati rendszer az érintettek elmondása szerint nem engedi. Ezek után reméljük, bár az alapítvány munkatársai ezt ígérik, hogy a munka a projekt időtartamának lejárta után is zavartalanul folytatódhat. Reméljük mentorházakkal együtt.