Akik a szabadságunkért harcoltak címmel nyílt egy rendkívül érdekes fotókiállítás Szegeden a Délvidék Házában. 1956-os hősök és felkelők mellett a 19-20. század fordulóján készült 1848/49-es katonák portréit is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállítás anyagáról Dömötör Mihály, Hódmezővásárhelyi fotóművész beszélt.

A 48′-as honvéd portrékat először 1980-ban mutattuk be a Tornyai János Múzeumban, majd ugyan abban az évben 40 darabot a Nemzeti Galériában. Ez volt az első olyan országos bemutató, ahol lehetett látni méterszer hetvenesben a 48′-as honvéd portrékat. Emlékszem rá, hogy a Tornyai János Múzeumban ilyen műanyag nejlonnal kibélelt fakádakban hívtam elő és fixáltam a képeket, aminek nagyon nagy sikere volt országosan és ez az anyag meg volt. Aztán 2006-ban Dr. Fejér Dénes a POFOSZ, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei elnöke megkeresett engem, hogy a még élő 56′-os forradalmárokat le kellene fényképezni. Ptohn József ingyen vállalta. Én is természetesen minden térítés nélkül vállaltam a fotózást.
Nagyon érdekes volt, hogy az akkori megyeházán, ami most kormányhivatal a Rákóczi téren berendeztem az egyik teremben a műtermemet és jöttek ezek az idős emberek nyilván feszülten kicsit, hiszen nem fényképezik őket mindig. Ott villogtak a vakuk. Érdekes módon nem nagyon kellett mondanom, hogy hogyan kellene viselkedni, mert leültek a székbe és természetes módon kihúzták magukat és szembenéztek a kamerával. Az még megható volt, hogy egymásnak tűzték ki a kitüntetéseiket. Tehát egy érdekes fotózás volt. Az volt a szomorúbb része, hogy voltak, akik nem tudtak eljönni, mert annyira betegek voltak. Oda a Fejér Dénessel kimentünk a lakásukra, ahol szintén felraktam ezt a sötét hátteret, hogy egységes legyen a képvilág és lefényképeztem őket.
Ezt Dr. Kozma Huba a kiskunmajsai múzeum nyugalmazott igazgatója tudott erről az anyagról és az ő ötlete volt, hogy Akik a szabadságunkért harcoltak címen hozzuk össze ezt a két anyagot. Ezzel én teljesen egyetértettem, hiszen megvan a közös nevező.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: