Megállapodást írt alá szeptember 27-én a Magyar Államkincstár és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara 2017 őszétől Államháztartási modult indít a közpénzügyek iránt érdeklődő hallgatók számára. A kurzusok tematikáját az egyetem és a Magyar Államkincstár szakemberei közösen állították össze, ez garanciát jelent arra, hogy a hallgatók a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható ismereteket sajátíthatnak el. A kurzusok megtartásában szintén közreműködnek a Kincstár munkatársai. A képzésre elsősorban a pénzügy és számvitel alapszakon tanuló hallgatókat várják, de a kurzusokat valamennyi, az SZTE Gazdaságtudományi Kar alapszakján tanulmányokat végző diák fölveheti. A modult sikeresen elvégző hallgatók a Magyar Államkincstár és a Szegedi Tudományegyetem közös igazoló oklevelét kapják meg.

Azonban nem csak ennyit nyernek azok, akik elvégzik ezt a modult. Minden továbbit mondjon el Dr. Kovács Árpád, aki korábban az Állami Számvevőszék elnöke is volt, jelenleg az Országgyűlés Költségvetési Tanácsának elnöke, de ebben a riportban mint a Szegedi Tudományegyetemen oktató egyetemi tanár szólal meg. Mellette pedig, sorrendben utána, Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke is megosztotta rádiónkkal néhány gondolatát. Nem lenne azonban teljes a felsorolás a modul létrehozói tekintetében, ha az egyéb adminisztratív személyek mellett nem említenénk meg Dr. Vilmányi Márton prodékánt, Dr. Kovács Péter jelenlegi dékánt és Dr. Rigó Szilveszternét, a Magyar Államkicstár Csongrád Megyei Igazgatóságának megyei igazgatóját.

Szakmai szempontból miért fontos egy ilyen modulnak az elindítása?

Közszolgának, akármilyen pozícióban szolgál is, tudnia kell azt, hogy a rendszer hogyan működik és, hogy ő ebben a rendszerben milyen szerepet visz. Értelmévé válik a munkájának és nem csak egy egyszerű technikai, pipáló, kollaudáló bábu. Speciális érzékenységet, tudást, ismeretanyagot is igényel.
Ezt a fajta emberi hozzáállást próbálom elfogadtatni a diákokkal. Aki ma Magyarországon politikáról beszél, az beszél a pénzügyekről, és aki beszél a pénzügyekről az beszél a szakmáról és a szolgáltatásokról egyaránt. A szegedi egyetemnek ez egy úttörő kezdeményezése.

Az államháztartás pénzügyi ismereteiben tapasztalunk rendkívül nagy szakember hiányt. A pénzügyi és számviteli ismeretekkel rendelkezők azok, akik kevesen vannak. Azok a korosztályok, amelyek jól felvértezett tudással rendelkeznek akár felsőoktatásban, akár középfokú oktatásban, azok nyugdíjba vonulnak lassan és így elfogynak a hasonló felkészültségű kollégák.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: