Az új tanévvel együtt megnyitja kapuit a Szegedi Tudományegyetemen a Bölcsész Szabadegyetem. Erről, valamint ezt megelőzőn a Bálint Sándor Programról beszélt a bölcsészettudományi kar új dékánja, dr. Gynge Zoltán Boros Tamásnak.

Ez tulajdonképpen egy rendezvénysorozatot jelent. Ezek közül elsősorban most 4 rendezvényt próbálunk fókuszba állítani. Kettőt azért is emelnék ki mindjárt, mert ezek ebben a félévben zajlanak. Az egyik a Bölcsész Szabadegyetem, amely már két szemeszterre tekint vissza és azt jelenti, hogy az érdeklődők számára megnyitotta a kapuit az egyetem és különféle kurzusokat kínál.
A második az október 4-én lesz a Magyar Könyvkiadók napja, amelyen magyar és határon túli könyvkiadók, szerzők, írók, szerkesztők és fordítók fognak megjelenni. Azt is mondhatnám idézőjelesen, hogy ez egy ilyen elit klub. Tehát a legjobb irodalmi könyvkiadókat hívtuk meg, amelyek bemutatkoznak ezen a rendezvényen és ahol az író olvasó találkozó egy személyes viszonnyá alakulhat át.
Ezen túl tervezünk még a következő félévben két programot. Ez még a tervezés fázisában van. Az egyiken különféle előadásokat tartanánk kifejezetten a nem szakemberek számára népszerűsítő, tudományközvetítő szempontból, illetve olyan jellegű fesztiváli programot az év végén májusban, amelyen azt tudnánk megmutatni, hogy hogyan jöttek létre azok a szellemi produktumok, amelyek itt megvalósultak. Tehát az itt dolgozó oktatók, tudósok, kutatók mutatnák be a könyveiket vagy diákok a saját OTDK dolgozatukat és ebből lenne egy ilyen fesztivál jellegű program.
A Bölcsész Szabadegyetemen kurzusokat kínálunk, ami annyit tesz, hogy elkezdődik a szemeszter szeptemberbe és lezárul körülbelül december elején. Ez több előadásból álló előadássorozat, amelynek a látogatása az egyetemisták számára kötelező, míg a Szabadegyetem hallgatói számára természetesen csak ajánlott, de ha egy bizonyos számú órán részt vesznek, akkor erről tanúsítványt kapnak, hogy ezen a kurzuson részt vettek. Ez nem csak egyszerűen egy előadás sorozat. Mi nagyon erős élő kapcsolatot teremtünk az itt megjelenő hallgatókkal. Én mai napig folyamatosan levelezek számos korábbi és jelenlegi hallgatóval is.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: