Ez nem más, mint a Tisacra Összművészeti Minifesztivál. A Tisacra szóösszetételt két szóból, Tisza mint folyó és a szentség szavakból alkotta meg az Areion Kulturális Egyesület. Kérdés persze, hogy egy 3 napos fesztivál mininek számít-e.

Ezt az elnevezést egy mottó, Bálint Sándor egy mondata hozta, miszerint Szögedön két abszolút van az Alsóvárosi templom és a Tisza. A szervezők úgy gondolták hogy ez egy hiánypótló fesztivál lesz. Szegeden nagyon sokféle fesztivál létezik, de szakrális tematikájú fesztivál nem, és nem csak Szegeden, máshol sem annyira jellemző, néhány kivételtől eltekintve. Ha pedig már egy szakrális jellegű fesztiválban gondolkodtak, akkor nyilván a helyszín is nagyon fontos a legkiválóbb helyszín az az Alsóvárosi templom és kolostor. Az egyesület tervei szerint a kolostor quadrumában lesznek megtartva a programok, minden egyes rendezvény. Remélik, hogy a jó isten is így gondolja és nem lesz eső.

a szakrális szó, nem csak keresztény vallási, sőt nem elsősorban abban az értelemben jelenik meg. Tágabb értelemben a művészet is belefér, a művészet is egy szakrális dolog ami értelmezésében 3 nap 3 hívószó mentén szerveződik az egész esemény: Az első nap, a pénteki nap amikor megnyílik a fesztivál ez a költészet jegyében telik a szombati nap a mitológia vasárnapi pedig a rítus jegyében zajlik.

Legfőbb területek a zene, a színház, az irodalom, de lesz kézművesség is, hiszen a rendezvények ideje alatt a Fórum Fabrika Vizuális Műhelyek Szociális Szövetkezete nyitott műhelye várja az érdeklődőket a helyszínen. Fontos, hogy a belépés valamennyi programra ingyenes. Bene Zoltán elmondta, nem is tartanák összeegyeztethetőnek az Alsóvárosi Ferences Plébániát, annak szellemiségét a belépődíjakkal. Az esőhelyszínek nem minden esetben jelentenének megoldást az előadások befogadására, azonban az előrejelzések szerint jelentős csapadékra nem kell számítani, igaz az idő olykor erősen felhős, néhol kisebb-nagyobb mértékben szeles lehet.

A minifesztivál teljes programját, valamint a szervezésben segítséget nyújtók névsorát itt olvashatják. Annyi bizonyos, a művészetek kedvelőinek lesz miből válogatniuk.

Hallgassák meg az Areion Kulturális Egyesület vezeetőjével, Bene Zoltánnal készített interjúnkat

Fotó: Facebook