2006-ban ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Rejtély című osztrák-francia filmet.

Michael Haneke az osztrák film királya. Ez egy olyan állítás, melyben valamennyi filmmel foglalkozó ember egyetért. A hajdani pszichológia- és filozófia szakos hallgató mára megrendítette mozijaival a világ filmértő közönségét. A kritikusok egyértelmű kedvence, filmjei a legrangosabb európai és amerikai fesztiválokon sorra nyerik a díjakat. Ezzel együtt megnézni egy Haneke-filmet nem éppen szívderítő dolog. Talán nem volt még a filmezésben olyan alak, aki nála kegyetlenebb módon, kendőzetlenebb brutalitással tudta volna ábrázolni az emberi kapcsolatok természetét, az egymástól és a világtól való elidegenedést, a kiábrándulást és a modern korok szülte kommunikációs hézagok fájdalmas létezését.

Egyik első nagy sikert aratott filmje, a Benny videója letaglózó látlelet volt a kamaszkor gyötrelmeiről és az emberben már fiatalkorban felbukkanó démonról, aki fel sem fogja tetteinek súlyát a média pusztító hatása miatt. 2001-ben Haneke lesokkolta a filmfesztiválokat A zongoratanárnő című filmjével, melybe minden addiginál több brutalitás, kiszolgáltatottság és pszichózis került. A rendkívül sötét, kilátástalan film letarolta a Cannes-i Filmfesztivált elnyerve a Zsűri Nagydíját, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját is.

Aztán 2005-ben elkészült a Rejtély.

A film főszereplője Georges, egy jómódú tévés műsorvezető, aki feleségével és fiukkal él rég megszokott jómódban. A tökéletes idillt egy pillanat alatt felkavarja, mikor egyik reggel egy videokazettát találnak az ajtajuk előtt. A szalagot lejátszva döbbenten tapasztalják, hogy valaki felvette kívülről a házukat. nem tudják mire vélni a dolgot, ezért átsiklanak rajta. Minden rendben megy, míg újabb kazetta nem érkezik, és az első kettőt követi még több, melyek egyre intimebbek, egyre jobban befurakodnak a család életébe. Először a rendőrséghez fordulnak, de azok nem tudnak semmit tenni, így Georges elhatározza, hogy maga jár az ügy végére. A kazettákhoz egyre hátborzongatóbb üzenetek társulnak és Georges lassan kezd ráébredni, hogy mindennek köze lehet a gyermekkorához.

A Rejtély az elsőtől az utolsó képkockájáig szerzői film, és kortárs film, mely nem akarja semmivel áltatni a nézőjét. A történet nagyjából mellékes, a fontos az, hogy a szereplők hogyan próbálnak megbirkózni egy lehetetlen helyzettel, mely annyiból valójában rejtélyes, hogy Haneke csak figyelni engedi a nézőt, ahogyan ő is csak figyel, nem magyaráz meg semmit és nem is derül ki semmi soha, csupán találgatások vannak és képzelgések, valamint talán egy felismerés, mely a gyermekkor egy elfojtott bűnére irányítja a főhős figyelmét. Viszont, hogy mi lesz a szereplőkkel az a nézők fantáziájának és a továbbgondolásának ügye.

Kétség kívül az év legjobb európai filmje volt a Rejtély, mely meghódította Cannes-t, az európai Filmakadémiától begyűjtött 5 rangos díjat és csak a koprodukció jellege miatt maradt le az Oscar-jelölésről.