2006-ban ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a V, mint vérbosszú című filmet.

A Wachowski-testvérek 1999-ben robbantak be a filmvilágba és Mátrix című kultuszfilmjükkel nemcsak egy generációs remekművet készítettek, de egyszerre átírták az akciófilm készítés szabályait is. A végül trilógiává duzzadt Mátrix-sorozat után már külön műfajjá nőtte ki magát a távol-keleti harcművészeti filmek mintájára készült filozofikus akciómozi Amerikában.

A Wachowski-testvérek okosan le is zárták a Mátrixot a harmadik résszel és jó ideig nem kezdtek saját, új projektbe. Közben viszont támogattak különböző filmeseket kibontakozó munkáikban. Így került a kezükbe az éppen mozivászonra készülő képregény, a V, mint vérbosszú. Alan Moore rutinos képregényszerző zseniális munkája ordított a megfilmesítésért és a Wachowski-testvérek láttak benne fantáziát. A rendezői székbe ugyan nem ültek be, de a forgatókönyvet ők jegyzik és a produceri feladatokat is magukra vállalták. A rendezői székbe a lelkes elsőfilmes, James McTeigue ült. 

A történet valamikor a közeli jövőben játszódik Londonban. Anglia nem szabad ország többé, egy fasiszta diktátor uralma alatt sínylődik. Esténként kijárási tilalom van, a titkosrendőrség bármikor és bárhol lecsaphat, a média pedig már csak egy eszköz a polgárok agymosására és megfélemlítésére. A rendőrállam egy átlagos polgára Evey szinte keresi a veszélyt. Egyik este megszegi a kijárási tilalmat és az utcán belebotlik a rendőrökbe, akik már készülnének az elhurcolására, mikor megjelenik egy maszkos férfi és ártalmatlanít könnyedén mindenkit. A maszkos, aki csak rímekben beszél V-ként mutatkozik be a Evey-nek, majd eltűnik. A lány tudja, hogy menekülnie kell, mivel a rendőrség hamarosan keresni fogja. Hamarosan egy cellában találja magát. Közben a maszkos férfi arra készül, hogy felrobbantsa a parlamentet és ehhez Evey-t szemeli ki társnak.

A V, mint vérbosszú mesteri antiutópia, mely ötvözi az elmúlt évtizedek filmes és irodalmi hagyományait, belekever egy kis szuperhősfilmes motívumot valamint a távol-keleti harcművészeti filmek látvány- és akcióképeit és az egészet elgondolkodtató, de mégis fogyasztható popcornfilmként tárja a nézők elé. Megidézi Orwell 1984 című klasszikusát, a Zorro-filmeket, a Mátrixot, a klasszikus amerikai politikai thrillereket, és emléket állít annak a Guy Fawkes nevű férfinak, aki 1605-ben fel akarta robbantani az angol parlamentet, hogy tiltakozzon az angol király személye ellen.

A film legfőbb üzenete viszont ezek mellett az, hogy az emberi szabadságot nem lehet egy idő után korlátozni. Mindig új utak felé fog törni, megtalálja azokat az ösvényeket, amiken kiteljesítheti önmagát, még akkor is, ha ez kegyetlen tettek képében manifesztálódik.

A V, mint vérbosszú az év egyik legnagyobb sikerfilmje volt, mely számos díjat begyűjtött, méltó utódként taposva az útját a Mátrix és az 1984 örökségének, valamint egyengette az utat a Wachowski-testvérek előtt, hogy felkészüljenek legnagyobb projektjük a Felhőatlasz kivitelezésére.