Ez itt a Civil Hang Stúdió történelmi magazinműsora Borost Tamással és Képiró Ágnessel. Mai témánk az ókori Alexandriai Könyvtár. A témával kapcsolatban köszöntöm a stúdióban Gellérfi Gergőt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékének tanársegédjét.

Az van a köztudatban, hogy a görög műveknek a nagy tárhelye, de ha arról az  időszakról beszélünk, ami mondjuk Nagy Sándor és Julius Caesar közötti idő, akkor mondhatni, hogy azért római művek is fellelhetőek voltak ott?

 Pontos leírás az Alexandriai Könyvtár katalógusáról, sőt kevésbé pontos leírás sem maradt ránk. Ha voltak is latin nyelvű munkák az jóval kisebb jelentőségű lehetett, hiszen itt egy olyan korszakról és olyan területről beszélünk a görög nyelvről és a görög kultúra által meghatározott Egyiptomról, amely talán a legfontosabb ideje és területe volt a görög kultúrtörténetnek. Itt alapvetően egy görög könyvtárról beszélhetünk melyet évszázados munkával gyűjtöttek össze és a görög irodalom illetve a korabeli tudományosság legkiemelkedőbb alkotói és művei kaptak ott helyet. Ezt követően sajnos valamilyen módon ez a gyűjtemény elpusztult. Ezzel kapcsolatban vannak különböző nézetek, hogy ez pontosan hogyan is történt.

Alexandria mint város és az Alexandriai Könyvtár mennyiben válik el egymástól?

A könyvtár tulajdonképpen egy nagyobb központnak az egyik egysége volt az úgynevezett Muszeionnak, amely azt jelenti, hogy a múzsák otthona és ebből a kifejezésből származik a mai múzeum szavunk is. Alexandriát igazán jelentőssé tulajdonképpen több különböző szempont tette. Az elhelyezkedése stratégiailag nagyon jó helyen helyezkedett el a város. Nem véletlenül ott alapított egy központi jelentőségű várost Nagy Sándor. Kereskedelmileg és hadászatilag is nagyon fontos település volt és emellett kulturálisan is a Muszeion illetve a könyvtár miatt.  Szerintem különösen az az érdekes, hogy az egész görög kultúra és tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a korabeli európai kultúra legfontosabb fellegvára volt Alexandria annak ellenére, hogy mai fogalmaink szerint Európán kívül helyezkedett el….

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: