Bár voltak jelentkezők a megyéből is, Balla Attila, a koalíció ötletgazdája és vezetője elmondta, egyelőre csak szegedi sportszervezetekkel szeretnének civil, hangsúlyozottan nem politikai alapon együttműködni.

Céljuk egyértelműen, mondta Balla Attila, a sportéleti összefogás a városon belül, amely egy megfelelő sportkoncepció mentén biztosítani tudná a hosszútávú fejlesztést. Ezekhez lenne elengedhetetlen egy, a Sportkoalíció által is szorgalmazott párbeszéd. A koalíciónak hat alappillére lenne:

  1. Az óvodákkal és az általános iskolákkal való kapcsolatfelvétel, hogy már a kezdetektől az egészséges életmódra nevelődjenek a gyermekek.
  2. Az egészséges életmód propagálása
  3. A szponzorációs tárgyalások összehangolása
  4. Együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel
  5. A tagok közötti belső koalíció kialakítása, együttműködések erősítése
  6. Különböző helyi szurkolócsoportokkal való kapcsolattartás erősítése, valamint hogy ezek a szurkolói csoportok egymás csapatait is felfedezzék, és kölcsönösen járjanak ki szurkolni a másik sportág csapatának meccseire

Feladat ezen felül a fiatalok sportmentorálása, ami egyfajta menedzselést is jelent. Szeretnék bevezetni a közös városi szurkolói bérletet is. Fontos az új sportfinanszírozási rendszer kigondolása, és egy új, szolgáltatási bázist is létre kell hozni.

Dr. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott a sportnak a népegészségre gyakorolt pozitív hatását emelte ki beszédében, míg többen, így Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Bartók Csaba, a Tisza Volán SC kézilabda szakosztályának utánpótlás igazgatója is a sportnak a személyiségre tett, illetve közösségépítő hatását emelték ki. Szabó ezen kívül elmondta, a sport már az 1930-as évek óta túlmutat magán: Diplomáciai, politikai, üzleti, gazdaságfejlesztési szerepe elvitathatatlan. Saját speciális területe, azaz paralimpiai elnöki tisztsége folytán azt is hozzátette: Valahol mindannyian kisebbségben élünk bizonyos szempontból. A fogyatékkal élő versenyzők az ő szemében nem kevesebbek, hanem kitartóbbak, szívósabbak.

Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged elnöke, kapcsolódva a koalíció jelmondatához, azt mondta, a sport jelenleg még nem mindenkié, de cél, hogy minél több embert, minél több kisgyermeket elérve azzá váljon.

Erről az új Sportkoalíció néven futó szegedi sport-közéleti emberek által életre hívott kezdeményezésről nyilatkozott nyitórendezvényükön, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban Boros Tamásnak Balla Attila, az összefogás ötletgazdája.

Foto: lokal.hu