2011-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik A harcos című amerikai filmet.

David O. Russell rendező ezzel a filmjével tért vissza a nagyjátékfilmek világába sokévi hallgatás után. Klasszikus amerikai zsánerműfajba fogott bele. A sportfilmek hatalmas kultuszát meglovagolva, melyből talán a legnagyobb szelet a bokszfilmeknek jut, tudta, hogy csak nagy hibával kerülhet ki vesztesen. Biztosra ment és egy életrajzi történetet vett alapul. Persze az hamar kiderült mindenki számára, hogy David O. Russell nem fogja tudni túlszárnyalni az életrajzi bokszfilmek legnagyobbját, a Dühöngő bikát, mégis az egyszerű, unásig ismételt történetet olyan irányokba vitte el, ami kinyitotta a bokszfilm egyik ritkán piszkált régióját és talán már át is sodorta A harcost egy másik filmes műfajba, aminek csak aláfestése a box.

A történet szerint a külvárosban él egy egészen remek bokszoló, Mickey, aki kemény edzések sorával nagyon lassan menetel a világbajnoki cím felé. Edzőjének szerepét bátyja, Dicky tölti be, aki korábban híres bokszoló volt, viszont mára lecsúszott, crackfüggő alak lett belőle. Mégis egész nap egy tévéstáb követi, akikről azt híreszteli, hogy a visszatéréséről forgatnak, miközben a sokkal inkább egy valaha volt híres ember drogfüggőségéről. Így nem túlságosan könnyíti meg öccsének előmenetelét, folyton balhékba keveredik, vagy éppen teljesen kába. Ami szintén nehezítő tényező Mickey számára az a családja többi tagja. Anyja erőszakos természetű nő, aki mindenki fölött uralkodni akar és nem mellesleg Mickey menedzsere, valamint van egy rakás lánytestvére is, akik a ténylegesen küzdő Mickey helyett drogfüggő bátyjukat sztárolják régmúlt sikerei miatt. Egy szokványos balhés este után a két fiútestvér összetűzésbe kerül a rendőrséggel, Mickey-nek szándékosan eltörik a kezét, Dicky pedig börtönbe kerül. Így mindkettejüknek szembesülniük kell dolgokkal: Mickeynek azzal, hogy talán sosem bokszolhat többé, Dicky pedig a börtönben megismeri a függőség anatómiáját, miután szervezetéből kiürül az utolsó adag is.

A harcos története és karakterei folytán így válik bokszfilmből inkább drogos filmmé, mely egyébiránt rendkívülien erős szálakkal kötődik a családi értékekhez. A szereplők alapvető közegében a család minden fölé helyezi magát, csapatostul vonulnak mindenfelé és kérve vagy kéretlenül, de beleszólnak mindenbe, irányítják az életeket. Ez leginkább jellemző az anyára, aki befolyásolja kábítószerfüggő fiát, aki ezen keresztül hasonló nyomást helyez öccsére az edzések során.

A főbb szereplők ennek megfelelően igencsak összetett karakterek és született manipulátorok.

Szerepének mégis legjobban Christian Bale felelt meg, aki fizikailag is teljesen átalakulva, óriási átéléssel alakítja a lecsúszott bokszolót, aki már régen eltávolodott a drogok miatt a valóságtól. Az alakítása viszont tele van humorral is, a gesztusai, a mimikája és a röhejes arcok, amiket vág még az indokolatlan szituációkban is nevetésre késztetik a nézőt. Alakításáért egyértelmű volt, hogy elnyeri a legjobb férfi epizódszereplő Oscarját. A másik, akit szintén fontos kiemelni az anyát alakító Melissa Leo. Játékának természetessége egészen meghökkentő. Sehol sem játssza túl az alapvetően undok és agresszív anyát, egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. Szintén egyértelmű Oscar-díjban részesült.

A harcos remek karakterei nélkül csak egy bokszfilm lenne a sok közül, így viszont jóval az átlag fölé emelkedik és sokáig fogunk emlékezni rá.