2009-ben ezen a napon mutatták be a Gettómilliomos című angol-amerikai filmet.

Danny Boyle az angol film egyik kultikus figurája még a kilencvenes években robbant be a köztudatba és olyan erővel sikerült bemutatnia és elkapnia az akkori közhangulatot, amire nem sok példa van. Trainspotting című remekműve a filmtörténet egyik legmegdöbbentőbb alkotása, mely kendőzetlenül mutatta be a 90-es évekbeli skót fiatalok kiábrándultságát és függőségeit. Majd a rendező egy merész huszárvágással terepet váltott, és miközben az egész világ a Trainspotting folytatására várt addig ő Amerikában rendezett filmeket habzsolva a műfajokat és valamilyen szinten mindenben remeket alkotott.

Ez a helyzet a Gettómilliomos esetében is.

A film egy tizennyolc éves indiai utcagyerek története, aki éppen talál egy lótifuti munkát magának, írni-olvasni nem nagyon tud, de minden elánnal azon van, hogy megtalálja gyerekkori szerelmét. Ez minden fogózkodó híján szinte lehetetlen feladat Mumbaiban, a 13 millió lakossal rendelkező városban. A fiú meglátja a Legyen Ön is milliomos! című tévés vetélkedő játékra buzdító hirdetését és úgy gondolja, ha bekerül a tévébe sikerül rálelnie a szerelmére. Csodával határos módon hirtelen a versenyzői székben találja magát. Ami pedig mindenkit ledöbbent, hogy minden kérdésre tudja a feleletet és magabiztosan kirázza a választ az utolsó kérdésig. A vetélkedő házigazdája viszont nem igazán szimpatizál vele és rendőröket hív, hogy csalásért tartóztassák le a fiút. Így a történet nagy része a kihallgatószobában zajlik, ahol a fiú szövevényes életének elmesélése közben választ ad a nyomozók minden kérdésére.

A Gettómilliomos hihetetlenül profi munka, mely elegyíti a hollywoodi filmek romantikáját az indiai, bollywoodi filmek színes világával. Mivel Indiában több mint egymilliárd ember él, ezért saját filmipart alakítottak ki, melyet viccesen Bollywoodnak neveztek el. Filmjeik a legtöbb nézőt vonzzák be világszerte, viszont nyugat-európai szemmel nehézkes befogadásuk miatt nehezen jutnak el hozzánk. Danny Boyle remek elgondolása révén nem tett mást minthogy az amerikai filmet bollywoodosította és az indiai filmet pedig hollywoodosította. Így született meg az a film, melyben a főszereplő ízig-vérig amerikai romantikus hős, viszont a film mozgalmassága, képiessége inkább az indiai filmre hajaz. Van szerelem és happyend, amire az amerikai filmre illik, de van elképesztő nyomor és kilátástalanság, mely Indiát mutatja be.

A film világszerte óriási sikert aratott. Nem is véletlenül, hiszen kiszolgál minden réteget, mindenkinek ad valamit. Ráadásul, ha jól odafigyelünk észrevehetjük a Danny Boyle által belecsepegtetett komoly mondanivalót, amivel India kényes kérdéseire utal.

A Gettómilliomos először a Golden Globe-ot tarolta le, majd a Brit Filmakadémiától zsákmányolt be 7 díjat, végül pedig az Oscaron is tarolt és 8 díjjal térhettek haza az alkotói. Olyan hiánypótló alkotás született vele, mely maradandó élményt nyújt, de általa az ázsiai film is közelebb kerül hozzánk.