Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös közéleti  Blende című magazinműsora Vadász Jánossal.
Mai adásunkban B. Nagy László parlamenti képviselő úr, megyei fejlesztési biztos beszél Vadász János kollégámnak a Modern Városok Program szegedi állomásának történéseiről. Az alkalom kapcsán Szegedre látogató magyar miniszterelnök Orbán Viktor úr, egy olyan csomagtervre fogott kezet Botka László úrral, Szeged város polgármesterével, amely minden jel szerint igazán pozitív kitekintést jelent Szeged és térségének középtávú fejlesztési lehetőségeit illetően. A fejlesztési csomag 19 pontja, mind igazán hasznos és előremutató kezdeményezés.

Több mint mutatósra sikeredett ez a bejelentett csomag, amit hallhattunk. Értékében is duplája a máshol jellemző nagyságrendnek. Milyen véleményt lehet megfogalmazni ennek az okairól?

Ennek a jelentős látogatásnak és ennek a jelentős összegű pénznek a jövőbeni Szegedre áramlásának az oka az nyilván az, hogy van egy kormányprogram, ami a  modern városok program néven fut. Ez azt jelenti, hogy a megyei jogú városok a terület operatív programok támogatásán kívül a költségvetés terhére, különböző projektjeik megvalósítására a kormányzattól pénzügyi támogatást kapnak. ennek keretében Magyarországon még négy ilyen város volt hátra. Most már csak három, mert ugye Szeged tegnap megvalósításra került a program részként. Magyarországon ilyen város Salgótarján, Hódmezővásárhely és Győr van még hátra. A program nagyságrendjének a forrása az a költségvetési többlet, amely pedig abból táplálkozik, hogy a gazdasági növekedés igen jelentős volument ért el az elmúlt években. A program megvalósíthatósága is egészen jó kilátásokkal bír, hiszen az idei és a jövő évben is 3% fölött vagy esetleg 4%-ot is elérő gazdasági növekedésre számít a kormányzat, tehát forrás oldalon rendelkezésre fog állni az a pénzmennyiség, amit a Modern Városok Programban a városokra költ a magyar kormányzat. Szeged ilyen szempontból egy érdekesebb helynek tűnt. Beharangozott rendezvény volt, mert Szeged az egyetlen olyan nagy magyarországi megyei jogú város, ahol jelenleg baloldali önkormányzati többséggel…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: