2013-ban ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Lincoln című amerikai filmet.

Abraham Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke volt, egyben az első elnök, aki a Republikánus Párt színeiben nyerte meg az elnökválasztást. Első elnökségét 1860-ban nyerte el. 1861 március 4-én kezdte meg hivatali idejét és még ebben az évben ténykedései folyamán kirobbant az amerikai polgárháború. Ez volt Amerika történetének legvéresebb fegyveres konfliktusa, melyben majdnem 1 millió állampolgár vesztette életét. A háború a Lincoln által vezetett északiak győzelmével zárult, és Lincolnnak sikerült keresztülvinnie az alkotmány 13. kiegészítését, melynek segítségével eltörölték Amerikában a rabszolgaságot. Lincoln Amerika egyik meghatározó politikusa volt, akit nagyon erős, megingathatatlan személyiségnek tartottak, valamint elképesztően jó szónoknak, a gettyburg-i csata utáni beszéde az Egyesült Államok történetének egyik legjobb szónoklata. Hat nappal azután, hogy a Konföderáció csapatai letették a fegyvert és véget ért a polgárháború Lincolnt egy színházi előadás során egy merénylő lelőtte. Ő volt Amerika történetének első elnöke, aki merénylet áldozata lett.

Steven Spielberg kortárs alkotói korszakának egyik meghatározó darabja volt a Lincoln.

Életrajzi filmje a polgárháború egyik utolsó csatájával kezdődik. A csatatérre érkezik Lincoln elnök, hogy bátorságot öntsön katonáiba és kitartásra biztassa őket, mondván közel van már a siker.

Innen ugrunk a Fehér Házba, ahol javában dúlnak a politikai harcok. Lincoln 13. alkotmánykiegészítése feltüzelte az indulatokat és az üléseken politikusok tömegei esnek egymásnak, így gátolva a döntéshozást. Az elnök úgy érzi lassan egyedül marad, mikor már felesége is azt tanácsolja, hogy ne erőltesse annyira az alkotmánykiegészítést, mert elvesztheti addigi bizalmasait és a háború miatt alapból forrongó nép szeretetét. Lincoln viszont sosem adja fel és hatalmas elánnal veti bele magát a szóbeli csatározásokba.

Spielberg filmje ezúttal nem a grandiózus látványról vagy a meghökkentő drámai tartalomtól súlyos, hanem egyszerűen folyik medrében és engedi, hogy a főszereplő teljesen uralhassa a vásznat. Színésze Daniel Day-Lewis állta a sarat és visszafogottan, bölcsen játszotta az elnököt. A külsőleg teljesen Lincolnná maszkírozott Day-Lewis olyan magabiztosan játszott, hogy nem volt kétség hazaviszi a harmadik Oscarját is. És így is lett.

A filmet 12 kategóriában jelölték Oscarra, melyből kettőt elnyert, de a magvas téma ellenére mégsem képes más nyomot hagyni a nézőben, mint Daniel Day-Lewis meghatározó játéka.