2012-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik A tetovált lány című amerikai filmet.

Stieg Larsson svéd író eredetileg tízkötetesre tervezte regényfolyamát, melynek első nyitó darabja volt A tetovált lány. Larsson sajnos már nem élhette meg az első kötetet sem, mivel 2004-ben elhunyt és első könyve csak 2005-ben jelenhetett meg. A tetovált lány nagy sikert aratott világszerte, nyolc nyelvre fordították le és Stieg Larsson az első olyan szerzővé vált, akinek könyveiből több mint egymillió példányt értékesítettek e-könyv formátumban.

A tetovált lány először 2009-ben került filmvászonra, mikor a svédek adaptálták filmre. Az adaptáció nagy sikernek bizonyult, a közönség imádta a sztorit, ami még nagyobb lendületet adott Larsson könyveinek, a film pedig kritikailag is elismert lett: megnyerte a Brit Filmakadémia legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díját és több jelöléssel indult az Európai Filmakadémia díjaiért is.

A téma ordított az amerikai újrázásért. Nem is váratott sokat magára, 2011-ben David Fincher a Harcosok klubja és a Hetedik rendezője karolta fel a témát. A rendező már egyik első filmjével, a Hetedikkel igazolta, hogy a hasonló sötét, nyomozós történetek nagyon fekszenek neki.

A tetovált lány története napjainkban kezdődik: egy gazdag öregúr évtizedek óta egy családi tragédián mereng. A nagy múltra visszatekintő Vanger-klán egyik lánytagja eltűnt és ő nem tudja túltenni magát rajta. Meggyőződése, hogy a lány gyilkosság áldozata lett és a gyilkosa csomagokat küld neki, hogy ne tudja elfelejteni a dolgot. Arra az elhatározásra jut az utolsó csomag érkezésekor, hogy bármennyibe kerül is, de kideríti mi történt 40 éve. Erre a legalkalmasabb embernek egy újságírót gondol, akinek ügye hatalmas médiavisszhangot váltott ki. Az ügy hatására az író elvesztette munkáját, de a Vanger-család fejétől olyan ajánlatot kap, amit nem tud visszautasítani, így bele is fog a nyomozásba és elkezdi évtizedek távlatából visszafelé göngyölíteni a szálakat. Segítségére lesz egy igencsak problémás, fiatal lány, aki nemcsak kinézetével, de éleslátásával és informatikai tudásával is megdöbbenti az embereket. Kettejük nyomozása egyre mélyebbre hatol és olyan borzalmakra találnak, amiket nagyon felfogni sem tudnak, nemhogy megérteni.

David Fincher filmje az alapanyaghoz hasonlóan az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legcsavarosabb thrillere volt, hűen hasonulva az elmúlt évek felmagasztosult kedvéhez mellyel az északiak a misztikus thriller után nyúltak. A film nem lassít egy percre sem, ahogy Finchertől már megszokhattuk, a vágás feszes tempóra húzza az eseményeket és ugyanúgy borzongjuk végig a nyomozás óráit és az akciójeleneteket. A látványvilág szintén nagyon fincher-i, sötét tónusú, komor képekkel dolgozik, füstködös atmoszférájú zárt terekkel, melyeket azért kissé ellenpontoz a hófödte svéd látkép világító fehérsége, de ezek sem képesek kirántani minket az alapvetően fullasztó miliőből.

A zene tökéletesen passzol ehhez. Fincher korábban A közösségi háló című filmjében dolgozott együtt Trent Reznorral és Atticus Ross-szal, akik most is felelősek a score-ért. A film képi világához hű éjsötét, melankolikus zenét komponáltak, amiben a heavy metál jegyei találkoznak az ambient-el. Ez főként a videoklipszerű főcímnél jelentkezik, mely hangulatában megidézi a Hetedik és a Harcosok klubja főcímének bravúrját.

A film másik nagy ereje a színészi játék. A főszereplő tetovált lányt Rooney Mara alakítja, aki olyan szinten átvedlett a feminista punk lány szerepébe, hogy minden szempillantással ölni tudna. Keveset szól, de arcjátéka helyettesít minden fölösleges mondatot. Lehengerlő alakításával begyűjtött egy Oscar-jelölést és adott egy nagyon erőteljes feminista főhősnőt a 21. századi filmvilágnak. A férfi főszerepet a Bond-filmekből ismert Daniel Craig formálta meg, aki szintén remekel a rezzenéstelen arcú, kimért újságíró szerepében.

A filmet 2012-ben öt Oscar-díjra jelölték, melyből a legjobb vágásnak járó díjat megérdemelten vitte haza, Rooney Mara viszont egy nagyon erős mezőnyben kikapott Meryl Streeptől, aki a Vaslédi című filmért a harmadik Oscarját tette zsebre.

A tetovált lány amerikai változata méltó lett a korábbi svédhez, két és fél óra tömör izgalom és találgatás, ami a végén egy húsbavágó csavarral enged minket utunkra.