1892. január 3-án született J.R.R. Tolkien, akinek a nevét elsősorban A hobbit és A Gyűrűk Ura című regényfolyama tette ismertté és közkedvelté. Ma Tolkien már klasszikusnak számít és művei egytől-egyig a fantasyirodalom alapkövei. De ő több volt puszta írónál: magasan képzett filológust és játékos kedvű poliglotot köszönthetünk személyében.

Íróként első hangos sikerét A hobbit (első magyarul megjelent  változatában A babó címen) című mesés kalandokat tartalmazó regénye hozta el számára, melyet elsősorban gyermekei szórakoztatására írt, de miután kiadásra került, a történet meghódította a felnőtt olvasók szívét is. Ez nyilvánvalóan a kiadónak sem kerülte el a figyelmét és arra buzdították Tolkien-t, hogy írja meg A hobbit folytatását. Több kísérlet után, melyek miatt szembekerült a kiadóval, belefogott legnagyobb munkája megírásába. A Gyűrűk Ura címmel látott napvilágot 10 évet átölelő munkája, melyet végül megjelentettek A hobbit folytatásaként. A szintén ifjúsági kalandregénynek indult A Gyűrűk Ura viszont már a kezdeteiben is sokkal sötétebb és felnőttesebb olvasmány lett, így Tolkien még nagyobb közönséget és rajongótábort tudhatott magáénak, mint A hobbit sikere után. A Gyűrűk Ura három része: A Gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér Tolkien legtökéletesebb műve, mely ugyan három különálló kötet, de nem lehet leválasztani egyiket sem a másikról, a teljes hatást együtt éri el a grandiózus regényfolyam.

Tolkien életében már nem tudta befejezni a fantasybirodalmának, Középföldének a teljes mitológiai térképét, melyet A szilmarilok címmel írt, majdnem egész munkássága folyamán. Ezt halála után fia, Christopher Tolkien szerkesztette egybe és adta ki, mint apja világának útikalauzát. A szilmarilok történetei jól példázzák Tolkien mérhetetlen fantáziáját és alkotói kedvét; felsejlenek benne az angolszász és kelta mitológia hatásai, de a finn Kalevala egyes epizódjai is hatással voltak rá. Közben folyamatosan kísérletezett a nyelvekkel és munkássága alatt 15 nyelvet alkotott, melyek közül a legkidolgozottabbak A Gyűrűk Ura tündenyelvei.

Íróként már életében elérte a siker és A Gyűrűk Urával megalkotta a XX. század egyik meghatározó regényét, mely vitathatatlanul a fantasy-irodalom alapköve lett és a mai napig fejti ki hatásait. Megkerülhetetlen darab lett még az olyan nagy regényfolyamok számára is, mint a Harry Potter-sorozat vagy George R.R. Martin A tűz és jég dala című fantasysorozata, melyből Trónok Harca címmel forog nagy sikerű televíziós produkció napjainkban is.

Tolkien-nak világszerte, így Magyarországon is temérdek rajongója van. Következő interjúnkban felkerestük a Magyar Tolkien Társaságot, melynek egyik tanácstagja és projektvezetője, Kaszab Zsuzsanna nyilatkozott nekünk a legendás író pályafutásáról, műveiről. A riporter Reke Balázs.