• 2019-11-13 - Jónás, Renátó napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Lejárt édességek nyomában

“A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) csoportjának megkeresése alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy törökbálinti raktárban. A hatóság a vizsgálat során több mint 3 tonna édességet és édesipari alapanyagot vont ki a forgalomból.

A NAV munkatársai a magyar- román határról egy törökbálinti helyszínre kísértek egy román kamiont, amely 15 tonna édesipari terméket szállított. Mivel az ellenőrzést végzők a szállított és a már raktározott árukkal kapcsolatban gyanús körülményeket észleltek, értesítették a NÉBIH-et. A raktérben az előzetes vizsgálat alapján lejárt minőségmegőrzési idejű tételek voltak. Emellett a raktárban megtalálható volt az előző napi szállítmány is, így összesen 30 tonna (64 raklap) édességet vizsgáltak át a NÉBIH szakemberei.

Az akció során a hatóság ellenőrei összesen 3364 kg lejárt édességet és édesipari alapanyagot vontak ki a forgalomból.

Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.”- írja a NÉBIH

Térségi rádió lévén, kíváncsiak voltunk arra, hogy ezekből a lejárt édességekből vajon jutott, vagy jutott-e volna Csongrád megye polcaira is. Ezekre a kérdésekre is válaszolt dr. Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője. Karácsonykor megnő az ellenőrzések száma és jelentősége, hiszen az emberek fogyasztási szokása ilyenkor lényegesen átalakul. Több hal, több hús, de több édesség is kerül ilyenkor a lakásokba, az asztalokra. Az édességek ráadásul közkedveltek, és nagy számban és mennyiségben fogyasztják kiskorúak is. Ez még egy nyomós érv amellett, amiért szükséges az ellenőrzés mellett. Hiszen sokan egész évben, de az ünnepek alatt, valamint télen még ennél is többen vagyunk olyanok, akik kifejezetten szeretjük a hasunkat, és emiatt sokszor nyúlunk édességekhez, vagy visszük őket ajándékba.

Az ellenőrzések azonban itt nem állnak meg. Ezekről pedig a Civil Hang Stúdió is rendszeresen beszámol. Hiszen szilveszterkor a virsli van leginkább terítéken, de célzott ellenőrzésekre egész évben szükség van.  Egy ilyen sikeres akció után mindannyian kicsit megnyugszunk. Mert hiba lenne, ha azt gondolnánk, nagyobb biztonságban vagyunk, de mégis megnyugtató tudni, hogy a szakemberek végzik a dolgukat. Az édesség pedig, természetesen csak mértékkel, nagyon jól tud esni. És nincs ezzel az ég világon semmi baj!

Boros Tamás

Online adás

lejatszo