• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Fekete vér

Értékelés: 97 %

2007-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Vérző olaj című filmet.

Magnólia

Magnólia

Paul Thomas Anderson a kilencvenes években filmezni kezdő amerikai rendezők egyik legizgalmasabb alakja. Rövidfilmekkel kísérletezett, majd megrendezte 1997-ben a Boogie Nights című filmdrámát, mely azonnal kultikus státuszra tört, nyers szókimondása és a 70-es évek diszkókorszakának megidézése miatt. 1999-es következő mozija, a Magnólia az évezredet lezáró jelentős amerikai filmek egyik legjobbja. A több mint három órás monstrum gyönyörű záródarabja és összegzése mindannak, amit az előző évszázadban az amerikai film kihozott magából: mind a narráció, mind a képalkotás, a színészi játék, a zene, a görög drámai sorsszerűség és az általános társadalomkritika szempontjából.

Ilyen erős kezdés után Andersontól mindenki egy újabb szerzői jegyekkel megtűzdelt erőteljes, feszes tempójú drámát várt, ehhez képest előrukkolt a Kótyagos szerelem című furcsa vígjátékkal. A film vegyes kritikai érzelmeket váltott ki, de Cannes-ban elnyerte a legjobb rendező díját és számos más rangos filmdíjat is begyűjtött.

2007-re készült el eddigi legnagyobb filmjével, a Vérző olajjal.

A történet az 1900-as évek legelején kezdődik. Daniel Plainview ekkor még egyszerű bányász, aki egyedül ereszkedik le a földbe vájt lyukakba és robbantva kutat arany és ezüst után. Mikor gazdag lelőhelyre bukkan a kitermelésből újabb vállalkozásba kezd. Áttér az olajbizniszre. Fogadott fiával járja az országot és mindenhol fúrótornyokat építtet. Egy napon az irodájában felbukkan egy fiatal fiú, aki tippet ad neki egy akkora, felfedezetlen olajmezőről, melyről minden olajmágnás álmodik. Megfizeti bőségesen a fiút, aki mint kiderült a saját farmjukat ajánlotta fel.

Daniel és fia elutaznak a helyszínre és aprópénzért próbálják megvenni a farmot, de a farmer fia,Eli Sunday, aki a korábban Danielhez ellátogatott fiú ikertestvére, nem hagyja magát és több pénzt követel, hogy bővíthesse gyülekezetét és templomot húzhasson fel a földterületen. A fiú ugyanis az általa alapított egyházban kedve szerint manipulálja a közösséget a hit erejével.

Daniel megkezdi a munkát és folyamatosan felvirágoztatja a környéket, de Eli folyton az útjába áll és különböző módszerekkel próbál keresztbe tenni neki. Viszont Danielt sem kell félteni, főleg ha a hatalmáról és pénzéről van szó, így kezdeti szóbeli csatározásaik egyre kegyetlenebb formát öltenek.

Daniel Day-Lewis a Vérző olaj c. filmben

Daniel Day-Lewis a Vérző olaj c. filmben

Paul Thomas Anderson filmje elképesztő mozi. A kortárs Aranypolgárnak kikiáltott mű a kapitalizmus kezdeteiről mond kegyetlen ítéletet. A kezdetben puszta self-made mannek ábrázolt Daniel karaktere egyre sötétebb oldalait mutatja meg, ahogy pereg a történet és a végén úgy hagyjuk magányosan a villájában, hogy megismerhettük a filmtörténet egyik legtorzabb gonoszát. Mindezt pedig Daniel Day-Lewisnak köszönhetjük, aki a New York bandáiban már megalapozott főgonoszát továbbfejlesztve ördögi antihőst hozott létre. Egyértelmű is volt, hogy senki nem fogja letaszítani 2008-ban az Oscarról. Nem lehet elhanyagolni a másik oldalt sem, az Elit alakító Paul Dano is mindent beleadott és még a zseniális Daniel Day-Lewis árnyékában is sikerült maradandó karaktert formálnia a vallási fanatikus és alapvetően romlott álpróféta szerepében.

Vérző olaj

Vérző olaj

A film fényképezése páratlan. Robert Elswitt operatőr el is ragadta az Oscart a befutónak tartott Roger Deakins elől. A filmben gyönyörű nagytotálok képében kapjuk az allegóriákat a szereplőkben lakó sötétségekre és sivárságokra. Egy olyan világról szóló fényképezés ez, ahol mindig csak a hatalom és a pénz az úr.

Ami még elképesztő erőt ad a filmnek, az a zene. Jonny Greenwood hipnotikus dallamai, melyek sokszor zörejekből és hangokból bontakoznak ki, végigvonulnak a filmen. Meg is kapta érte babérkoszorúját, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve díjban részesült a filmzenéért.

A Vérző olaj közönségsiker- és kritikai siker lett: 8 Oscar-díjra jelölték, melyből kettőt megnyert, a BAFTA-n elnyerte a legjobb színész és a különleges zenei teljesítmény díját, Berlinben a legjobb rendező díját.

A Vérző olajjal a filmtörténet egy újabb feledhetetlen főgonosszal és egy évek múlva klasszikussá nemesedő alkotással gyarapodott.

Civil Hang Értékelés

97%

Dráma
100%
Izgalom
85%
Színészek
100%
Forgatókönyv
100%
Zene
100%

Online adás

lejatszo