• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

New York, New York

Értékelés: 91 %

2002-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a New York bandái című filmet.

A new york-i felkelés, 1863

A new york-i felkelés, 1863

Az 1860-as évek Amerika történelmének egyik legzavarosabb időszaka volt. A polgárháború ekkorra teljesen kettészakította az országot, a katonahiányt kötelező sorozással akarták orvosolni, és tömeges volt a bevándorlás, főként az angolok által szorongatott Írországból. A legnagyobb multikultúrális olvasztótégellyé New York vált, de a háború miatti szegénység és munkanélküliség kezdte lángba borítani a várost. A bevándorló tömegek bandákba tömörültek és megélhetési bűnözőkként terrorizálták a város lakosságát. Megkezdődtek a mindennapos összecsapások a rivális bandák és a rendőrség erői között.  A new york-i felkelés néven elhíresült események 1863. július 13. és 16. között zajlottak. Kiváltó okuknak a Lincoln által bevezetett sorkatonaságot, és az arra lehetséges feloldozásként kínált 300 dolláros felmentést, valamint a rabszolgaság eltörlését szokták mondani. A sorozóirodák ugyanis elkezdték találomra kihúzni a bevonulni köteles new york-i lakosokat, főként ír bevándorlókat. Ekkor indult a lakosság az utcákra és a hatalmas tömeg, kiegészülve a bandákkal, harcba szállt a rendőrség erőivel és emellett üldözni kezdték a városba áramlott felszabadított feketéket. Végül a rendőrség képtelen volt megfékezni a felkelést és a gettysburgi csatából vontak a helyszínre hadtesteket, amik véres összecsapásokban megfékezték a tömeget.

Martin Scorsese filmje ebben a kétségbeesett időszakban játszódik.

Bandaháború az utcákon

Bandaháború New York utcáin

A számos New Yorkban tevékenykedő banda közül kiemelkedik kettő. Az egyikbe az őslakos városlakók tömörülnek, a másikba az ír bevándorlók. Lakhelyük és amiért harcolnak az Öt Pont nevű nyomornegyed, ami a város legveszélyesebb helyévé vált ezáltal. Az amerikai banda vezére a véreskezű, rasszista, akit Hentes Billnek neveztek el, nem véletlenül. Az íreket Vallon pap vezeti, aki csak egy kis részt akar kihasítani az övéinek a városból, de mindenhol falakba ütközik, így a harc marad meg számára. Az egyik összecsapásban Hentes Bill végez Vallonnal, a pap gyermekét árvaházba dugja és vetélytárs nélkül átveszi az uralmat az Öt Pont felett.

Itt ugrunk az időben 16 évet és már azt látjuk, ahogy a pap fia kikerül az intézetből és mindent félredobva, bosszúra szomjasan visszatér az Öt Pontba. Azzal kell szembesülnie, hogy minden megváltozott, apja nevét tilos kiejteni, akik pedig anno vele harcoltak, most Hentes Bill alattvalóivá váltak. A fiú beáll Hentes Bill bandájába és hamar az egyik legfontosabb bizalmasa lesz. A bosszúra készülve egyre közelebb kerül hozzá, de a sorkatonaság, a polgárháború és a new york-i felkelés áthúzza mindenki számítását.

Egy new york-i nyomornegyed felépített díszletei a Cinecitta-ban

Egy new york-i nyomornegyed felépített díszletei a Cinecittában

Scorsese filmje óriási vállalkozás volt. A rendező úgy döntött, hogy a régi módszert alkalmazza mindenre. Nem használt CGI-t a látványtervekhez, hanem pénzt nem kímélve, 100 millió dollárért építették fel a római Cinecittában az 1860-as évek New York-ját. A grandiózus díszletekhez pedig több ezer statisztát is fogadtak, ezzel nem kis munkát adva a jelmeztervezőnek. Így indult az amerikai történelem egy nem sokat emlegetett eseményének filmrevitele: olasz producerálással, olasz díszlettervezőkkel, Rómában forgatva.

És amit cserébe kaptunk nem más mint egy hamisítatlan vérvörösben úszó Scorsese dráma, mely a mester klasszikus témáját, a szervezetbűnözést vizsgálja, annak a legkezdetlegesebb formáját. Viszont képi világában és tempójában nem egy megszokott Scorsese-filmet kapunk: kicsit lassabb a film, mint a Scorsese-gengszterfilmek szoktak lenni, ráérősebb, nosztalgikus tempóban hömpölyög előre a majd háromórás történelmi opusz.

Daniel Day-Lewis a véreskezű "Hentes Bill" szerepében

Daniel Day-Lewis, a véreskezű “Hentes Bill” szerepében

Sokak szerint a New York bandái nem túl jó Scorsese alkotás, viszont inkább csak annyi történt, hogy nem azt a stílust hozta, melyet tőle megszoktak az emberek eddigi pályafutását nézve. Volt egy pont, amiben a fanyalgók is egyetértettek, hogy a film legnagyobb ereje a Daniel Day-Lewis által játszott főgonoszban van. A színész bravúrosan alakítja, teljes belehelyezkedéssel, az őrült gyűlölködő hentes-maffiavezért, akinek bejárása van a polgármester irodájába és a markában tartja a város vezetőit is. Mindenki tartozik neki, és tudják, hogy az Öt Pont szegényei bármikor fellázíthatók és manipulálhatók, hogy a gazdagokra támadjanak.

New York lángokban a felkelés után

New York lángokban a felkelés után

A film részben a hatalommánia és az annak nevében elkövetett kegyetlenségek körül forog, de a zárlata egy egészen új irányba tereli el a nézőt. Miközben a felkelés utáni New York lángoló képeit látjuk, hirtelen felgyorsul minden és megérkezünk 2001-be, mikor a várost egykor uralók és újjáépítők sírjai már eltűnnek teljesen az időben és már senki sem tudja, hogy egyáltalán léteztek.

Mindehhez pedig a kíséretet Howard Shore zeneszerző és a U2 dalai adják.

A film 2003-ban 10 Oscar várományosa volt, de végül üres kézzel tértek haza a készítők, a BAFTA-n úgyszintén ez történt, ellenben Daniel Day-Lewis elnyerte a legjobb színész díját és ezzel a hidegvérű gonosszal alapozta meg következő nagy alakításának elementáris erejű gonoszát a Vérző olaj című filmhez.    

Civil Hang Értékelés

91%

Dráma
90%
Izgalom
90%
Színészek
90%
Forgatókönyv
85%
Zene
100%

Online adás

lejatszo