2005-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Melquiades Estrada három temetése című francia-amerikai filmet.

Sok olyan legendás színész van, aki a karrierje egy pontján rendezésre adta a fejét, a legtöbbjüknek be is jött a dolog, elég ha Clint Eastwoodra (Nincs bocsánat), Mel Gibsonra (A rettenthetetlen), George Clooneyra (Good Night, and Good Luck.), Robert Redfordra (Átlagemberek) vagy Kevin Costnerre (Farkasokkal táncoló) gondolunk. Ebbe a dicsőséges sorba állt be 2005-ben Tommy Lee Jones is. És milyen jól tette!

Történt ugyanis, hogy a színészlegenda kezébe került a zseniális mexikói forgatókönyvírónak, Guillermo Arriganak,  a legújabb írása. Az író azelőtt olyan filmekkel vált ismertté, mint a mexikói klasszikus mozi, a Korcs szerelmek, és a 21 gramm. Írásainak állandó jellemzője az egyszerű, de rendkívül mély történet volt, melynek eseményei nem időrendben követik egymást, hanem szabad asszociációk mentén rendezve.

Ez alól nem kivétel a Melquiades Estrada három temetése sem.

Az idősíkokat kibogozva és visszafejtve úgy írható le legkönnyebben a film története, hogy él egy jámbor, folyton mosolygó mexikói vendégmunkás, Melquiades Estrada,  egy texasi ranchon, aki egész nap a kietlen vidéken tereli a nyájat. Van egy öreg cowboy legjobb barátja, Pete Perkins, akivel együtt dolgoznak, kocsmáznak és hajtják a nőket a városban. Majd a határvidékre egy ifjú és túlságosan is indulatos határőr kerül, aki egyik délután tévedésből lelövi Melquiadest és pánikba esve elföldeli a sivatagban. Így talál rá a helyi sheriff, de nem hajlandó gyilkosságként kezelni az esetet, mivel mexikóiról van szó. Ezt Pete Perkins nem hagyja szó nélkül és miután értesül róla, hogy barátját másodjára is eltemették a helyi köztemetőben saját nyomozásba kezd. Hamar rá is akad a határőrre, elrabolja a férfit, kiásatja vele Melquiades tetemét és lovon indulnak el Mexikóba, hogy a férfit harmadjára a föld alá helyezzék szülőfalujában. Átvágnak hegyen és sivatagon a nyomukban a határrendészet embereivel, és eljutnak Mexikóba, de lassacskán az elrabolt határőr és Pete is kezd ráébredni, hogy Melquiades szülőfaluja a valóságban nem is létezik, csak egy mese volt, amivel szórakoztatta a hiszékeny amerikaiakat.

Tommy Lee Jones remek érzékkel választott forgatókönyvet és úgy vitte filmre, ahogy kell, ráadásul a főszerepet is maga játszotta el. Az öreg cowboy szerepében, ahogyan színészgenerációjának sok tagja, eljut arra a pontra, hogy az alakításának visszafogottságában van az igazi erő, az arcának rezdüléseiben, a szemöldökének rángásában és távolba révedő, szomorkás szemeiben. Sok tucat filmben játszott előtte, de mégis valahogy ebben jut el egy olyan magaslatára a színészetnek, amit a későbbi filmjeiben, a Nem vénnek való vidékben, A Sunset Limitedben és az Elah völgyében című alkotásban is következetesen hoz. Bravúros alakítása meggyőzte a cannes-i zsűrit és neki ítélték a legjobb színész díját.

A másik cannes-i díjat Guillermo Arriga kapta a forgatókönyvéért, mellyel utat nyitott az olyan csendes, de kegyetlen határvidéken játszódó neo-westernek előtt, mint a Nem vénnek való vidék.

A Melquiades Estrada három temetése hűen őrzi azokat a jegyeket, amikért sokan imádják a mai napig a westernfilmeket és úgy gondolják, hogy a műfajnak lehet aktualitása napjainkban is, valamint talán ez a mozgóképes alkotás tudta legjobban elkapni azt, hogy mit akart leírni és átadni Cormac McCarthy a legendás Határvidék-trilógia című klasszikusával.