Ez itt a Civil Hang Stúdió történelmi műsora a Clio Üzenetei Képiró Ágnessel és Boros Tamással. Mai adásunknban Andalúzia múltjába és jelenébe vezetjük be a kedves hallgatóinkat. A műsor vendége Molnár Katalin középiskolai tanár illetve flamenco táncos, aki nemrég járt ebben a tartományban.

Andalúzia Spanyolország európai részének legdélebbi tartománya és autonóm közössége. A Gibraltárral és Portugáliával is határos tartomány a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól egészen a Costa del Sol homokos tengerpartjáig terjed.

Mennyire vallásos az andalúziai közösség?

Mindennapjaikban élik a vallásukat. Nagyon nagy  százalékban római katolikusok. Saját élmény alapján, voltam az egyik vasárnap déli misén és nagyon nagy számban, nem csak turisták, hanem valóban őslakosok elegánsan felöltözve, tradicionálisan. Ugye Spanyolországban vagyunk, meleg van legyezőkkel voltak a hölgyek. Tehát egy nagyon különleges élmény volt. Valóban élik a vallásukat nem csak mutatják, hogy vallásosak.

Ennek a vidéknek a klímája nagyon meleg. Ez azt jelenti, hogy tavasz közepétől egészen november elejéig meleg van. Ehhez a kultúrához hozzá tartozik a legyező kultúra, amiben nem csak nők hanem férifak számára is készítenek ilyen kis frissítő eszközöket. Tulajdonképpen amikor megláttam ezt a boltot Granadában közel 1 óra hosszát válogattam és kipróbáltam a hétköznapokra tervezett táskába való legyezőket, illetve a tánchoz használatos szép nagy mutatós legyezőket is. Ezeknek a legyezőknek a jellegzetessége, hogy fából készülnek vagy szaruból. A legyező része nagyon mívesen faragott vagy nagyon szépen festett és természetesen ugyan úgy válogatható az öltözékhez a ruha színéhez, mint ahogy az ékszereinket válogatjuk. A táncos legyezőknél fontos, hogy elég nagy legyen és jól látszódjon a színpadon. Ebben óriási választék van náluk.

Andalúzia híres szülöttjei
Antonio Banderas Málaga szülötte.
Picasso Málaga szülöttje.

Kultúrális különbségek
Az első élményem, hogy nem rohannak sehova. Nagyon figyelnek az idegenekre. Nyitottak és segítőkészek. Náluk sokkal lassabban és később indul a reggel mint nálunk. Eltérnek az étkezési szokásaink is…

Andalúziáról és kultúrájáról további érdekességeket és az interjús beszélgetést az alábbi linken végig meghallgathatják.