1988-ban ezen a napon került a mozikba a Csupasz pisztoly című amerikai film.

A méltán híres David Zucker, Jerry Zucker és Jim Abrahams trió az 1980-as években futott be az Airplane! című paródiafilmmel. Rögtön műfajt teremtettek és hasonló filmekkel árasztották el rajongóikat az elkövetkező évtizedekben. Ők felelősek a Top Gun, a Rambo, a Sikoly-filmek és rengeteg egyéb kultikus alkotás parodizálásáért.

A Csupasz pisztoly máig az egyik legsikeresebb alkotásuk.

A film alapja az alkotógárda korábbi sorozata, mely Nagyon különleges ügyosztály címmel futott Amerikában. A főhős Frank Drebin, egy minden lében kanál, ügyefogyott zsaru. A férfi egy titkos küldetést kap, meg kell védenie II. Erzsébet angol királynőt, aki Los Angelesbe látogat és nyilván sokan próbálják eltenni őt láb alól. Ezzel még nem is lenne baj, ha nem Frank Drebinről lenne szó, aki kétbalkezessége révén legtöbbször másokat, de sokszor önmagát is kellemetlen helyzetekbe sodorja. Közben beleszeret egy femme fatale külsejű lányba, aki hasonlóan balfék módon tud viselkedni.

A Csupasz pisztoly legendáját egyértelműen az abszurd humor tökéletes kiaknázásának köszönheti és nem mellesleg Leslie Nielsen alakjának. A korán megőszült színész tudatosan kiaknázta a dereshajú szerencsétlen figuráját és végigvitte karrierjén s legendát csinált magából. A Csupasz pisztoly-részek mellett feltűnt a Drakula halott és élvezi című filmben, a klasszikus akciófilm, a Die Hard paródiájában, a Drágám add az életedben, de ő volt a Mr. Magoo és a Sziki-szökevény főszereplője is. Leslie Nielsen váratlanul hunyt el 2010-ben és a világ az abszurd vígjáték királyaként emlékezett meg róla.   

A Csupasz pisztoly-sorozat végül 4 részt ért meg (Csupasz pisztoly, Csupasz pisztoly 2 és 1/2, Csupasz pisztoly 33 és 1/3 – Az utolsó merénylet és a Csupasz pisztoly az űrben), mindegyike fergeteges humorú kultfilmként rögzült a köztudatban, melyek olyan nagy filmekből merítettek, mint a Keresztapa, a Piszkos Harry, az Aki legyőzte Al Caponét és a Casablanca.

A Csupasz pisztoly hatása pedig tagadhatatlan: számos hasonló jobb és rosszabb paródiafilmet ihletett meg, olyanokat mint az Austin Powers-sorozat és a Horrorra akadva-sorozat.