Ez itt a Tink Hangja Esztivel és Fannival. Ma az önkéntességről a civil életről és a közösségi szolgálatról fogunk beszélni.

Mi is az az önkéntesség?

Az önkéntesség az, amikor ingyen csupán jó szándékból segítünk embereknek, akár rendszeresen vagy csak alkalmanként, például civilszervezeteken keresztül is. A civilszervezet pedig nem más, mint olyan társadalmi szervezet, amely a közjó javát szolgálják, függetlenek a kormánytól és nem termelnek profitot.

Statisztikák alapján a 14 éven felüli lakosság 40%-a végez önkéntességet de legtöbben a szociális, egészségügyi és művelődési területeken különböző szervezetekben tevékenykednek. Ezt követően 2011-ben vezették be a kötelező 50 óra iskolai közösségi szolgálatot. A diákok jó része ennek alapján bepillantást nyerhet az önkéntesség lényege. Felmérések alapján megállapították, hogy a diákok nagy része annak ellenére, hogy kötelezve lettek erre, jó érzéssel végez önkéntes munkát, mert tisztában van azzal, hogy ezzel sokat segít másoknak.

Global Youth Service Day

Global Youth Service Day  nem más, mint a határon kívüli önkéntesség. Ez egy egész világot átfogó mozgalom, ami 1988-ban valósult meg először. Több mint 2000 ifjúsági szervezet vesz részt rajta, többek között vallásos jellegű közösségek, állami ügynökségek és nonprofit szervezetek egyaránt. Ezeken a különböző rendezvénysorozatokon felnőtt mentorok vesznek részt, ezzel segítve a fiatalokat abban, hogy hol helyezkedjenek el, továbbá elmondják, hogy milyen fajta önkéntességben tudnak részt venni.

Az önkéntesség nem csak az emberek megsegítésére vonatkozik. Fontos a környezetvédelem is. A környezetvédelmi akciók is nevezhetőek önkéntességnek, hiszen ha megtisztítunk bizonyos területeket az eldobált hulladékoktól elősegítjük a jobb légkört.

A hétköznapokban fontos, hogy nem csak civil közösségekben lehet jót tenni valakivel. Sok esetben szükséges az adományozás, de nem feltétlen az a lényeg. Elég ha egy adott helyzetben egy elkeseredett ismerősünknek mosolyt csalunk az arcára.
Az is fontos, hogy ne csak másokért hanem önmagunkért akarjunk segíteni valakinek. Mindenkit jó érzéssel tölt el az ha segíthet valakin.

A témával kapcsolatban részletesebb beszámolót az alábbi linken hallhat.